На Львівщині археологи знайшли срібні римські монети

12:41, 07.07.2021
На Львівщині археологи знайшли срібні римські монети

Одна із знайдених римських монет

Працівники Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» виявили чотири срібні та один субератний (фальшивий) римські динарії 1-2 ст. н.е. поблизу села Малі Підліски на Львівщині, де планується будівництво Північної об’їзної Львова.

 

Як інформує УМ, про це Рятівна археологічна служба повідомила у Фейсбуці.

 

«Майже дві тисячі років римські монети пролежали у землі на околицях Львова. На трьох срібних динаріях збереглись навіть портрети імператорів Давнього Риму. А от фальшивий динарій добряче потерся», - йдеться у повідомлені.

 

У відео, яке РАС розмістила на своїй сторінці у Фейсбук експерт, молодший науковий співробітник «Рятівної археологічної служби» Юрій Ревера розкриває таємниці артефактів. За його словами, ці монети потрапили до нас з Давнього Риму. У 1-2 ст. н. е. племена, що жили на території України, користувалися ними як засобом платежу. Це одні з перших монет, які місцеве населення використовувало як гроші, а не як прикраси. Також велику цікавість науковців викликає і знайдений фальшивий динарій.

 

«Це свідчить, що фальшування монет з'явилося від самого початку карбування грошей. Як тільки з’явилися перші монети, з’явилися люди, які намагалися їх фальшувати. Згідно з різними дослідженнями, приблизно 3-5% від справжніх динаріїв виготовлялися субератними, тобто фальшивими, безпосередньо в самих монетних дворах, де мали карбуватися виключно справжні динарії», - додав Ревера.

 

Відео про ці монети стало продовженням серії промороликів про загадкові знахідки доріг, які відкриває Україні Програма Президента «Велике будівництво». Промопроєкт започатковано командою «Рятівної археологічної служби» Інституту археології НАН України спільно із Службою автомобільних доріг у Львівській області.