Україна може поступитися Росії у боротьбі за історичні наративи у Бабиному Яру

13:16, 20.06.2021
Україна може поступитися Росії у боротьбі за історичні наративи у Бабиному Яру

Громадськість продовжує привертати увагу до потенційної небезпеки приватного проєкту в Бабиному Яру для української державності.

Україна може втратити здобутки останніх років на полі боротьби з російською пропагандою за історичні наративи. Зокрема, це станеться, якщо офіційний Київ  дозволить російському приватному проєкту в Бабиному Яру просувати свій наратив.

 

Адже Кремль активно використає суперечки навколо Бабиного Яру для того, щоб дискредитувати Україну та роль українців у Другій світовій війні.

 

Як повідомляє Україна молода, на цьому наголосив український дослідник Олексій Гарань під час нещодавньої міжнародної конференції «Демократія у дії», що проходила у Києві.

 

За його словами, залишається мало часу, адже керівництво російського проєкту поспішає з будівництвом до річниці розстрілів у Бабиному Яру наприкінці вересня.

 

Останніми днями українські громадські організації знову звернулися до влади з закликами повернути реалізацію проєктів меморіалізації у Бабиному Яру під контроль України – держави і громадськості.

 

                        Приватний проєкт створює нові об'єкти пам'яті на території Бабиного Яру. 

 

Тоді як керівництво «Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» заперечує незаконність своїх дій та наголошує на високій художній та інноваційній цінності проєкту.

 

«Україна і Росія діаметрально розходяться у своєму розумінні та інтерпретації ключових подій Другої світової війни, починаючи від її причин та перебігу, наприклад, щодо участі союзників у перемозі антигітлерівської коаліції чи участі самої України у ній», - наголосив професор «Києво-Могилянської академії», науковий директор фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Олексій Гарань.

 

І нагадав: «Практично 50% українців вважають важають СРСР і нацистську Німеччину відповідальними за розв'язання Другої світової війни і це повністю суперечить тому, що ми бачимо в Росії. Бо нинішня путінська Росія заперечує відповідальність Радянського Союзу за розв’язання Другої світової війни, і вони хочуть ввести кримінальну відповідальність за таке твердження. Вони кажуть, що могли виграти Другу світову війну і без союзників, і без України. А українці так не вважають».

 

Посилаючись на дослідження фонду, пан Гарань акцентує, що через те, що українці отримали більше доступу до об’єктивної історичної інформації, яку доводять до української аудиторії українські ЗМІ, та тому, що українці через війну з Росією перестали довіряти російським джерелам інформації, в Україні «колосальні зміни відбулися у сфері політики пам’яті».

 

Але, на його думку, ці здобутки останніх років є під загрозою через появу в Україні та активну реалізацію проєкту меморіалізації в Бабиному Яру, який фінансують російські олігархи. За словами Олексія Гараня, українські урядовці не до кінця усвідомлюють цю загрозу, і вона також не дуже зрозуміла для Заходу.

 

«У нас, в Україні існують дві схеми меморіалізації Бабиного Яру. Один проєкт розроблений державним академічним Інститутом історії, який підтримується фахівцями, причому і українцями, і євреями, і другий – це так званий приватний проєкт, у якому беруть участь троє російських олігархів», – пояснює Олексій Гарань.

 

За його словами, український уряд і президент підтримали саме другий, приватний проєкт, який веде будівництво на території Бабиного Яру «у незаконний спосіб».

 

«Будують це на кістках, на цвинтарі. А це заборонено і єврейськими правилами, і взагалі людськими правилами», – наголошує пан Гарань.

 

Відтак, він звернувся до президента, який підтримав приватний проєкт, з закликом переглянути своє ставлення до нього та вислухати українських дослідників і представників громадськості.

 

Як каже Гарань, проєкт має, перш за все, діяти в межах українського законодавства, а президент має зустрітися з розробниками українського державного проєкту та почути їхні застереження. Також дослідник і громадський діяч вважає, що держава має забезпечити собі контроль над цим проєктом.

 

Нагадаємо, місяць тому «Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» за участі керівництва уряду і Київради відкрив у Бабиному Яру символічну синагогу. Подію приурочили до 14 травня – Дня пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

 

У Меморіальному центрі заперечують вплив російських бізнесменів на ідеологічне спрямування діяльності центру і вказують на участь українських істориків у формуванні історичного наративу майбутнього меморіального комплексу.

 

Втім, щонайменше двоє з трьох офіційних російських спонсорів «Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» на початку 2018 року потрапили до списку впливових росіян, наближених до президента Путіна. Йдеться про Михайла Фрідмана та Германа Хана.

 

Українська громадськість продовжує привертати увагу до потенційної небезпеки приватного проєкту в Бабиному Яру для української державності.