У Другій світовій загинули понад вісім мільйонів українців – Зеленський

19:54, 08.05.2021
У Другій світовій загинули понад вісім мільйонів українців – Зеленський

Україна разом зі світом згадує найстрашнішу катастрофу в історії людства у День пам'яті та примирення.

Президент Володимир Зеленський закликав вклонитися усім, хто захищав від нацизму рідну українську землю у День пам’яті та примирення.

 

І провів історичні паралелі: українські військові зараз боронять Україну на сході, як предки українців 76 років тому під час Другої світової війни.

 

Як повідомляє Україна молода, про це глава держави заявив у своєму відеозверненні, оприлюдненому в соцмережах у суботу.

 

За його словами, кожного року Україна разом зі світом згадує найстрашнішу катастрофу в історії людства, щороку говорять про її жахливі наслідки та щороку кажуть: "Ніколи знову".

 

"Вибухи, постріли, окопи, поранення, голод, бомбардування, блокади, масові розстріли, каральні операції, окупація, концтабори, газові камери, жовті зірки, гетто, Бабин Яр, полон, примусові роботи. Вони загинули за те, щоб кожен з нас знав, що означають ці поняття, з книжок, а не з власного досвіду. Бачив це в кіно, а не на власні очі. Вони загинули за квиток у майбутнє для нас, для своїх дітей та онуків. І сьогодні діти й онуки мають знати це. Пам’ятати це. Цінувати це. Дякувати за це. Сьогодні. Завтра. І все своє життя", - сказав президент.

 

І нагадав, що за квиток у цей світ наші предки заплатили понад вісім мільйонів людських життів під час Другої світової. За його словами, це більше, ніж населення Києва, Одеси, Харкова, Львова та Дніпра разом узятих.

 

"Сьогодні наші мужні хлопці та дівчата боронять Українську державу, наш суверенітет і територіальну цілісність. Заради миру й процвітання незалежної України. Заради наступних поколінь. Заради того ж самого, за що 76 років тому наші дідусі та бабусі з кожного куточка України захищали рідну землю, боролися з нацизмом та перемогли", - сказав Зеленський.

 

 

Глава держави звернув увагу, що у світі, де існує понад сім тисяч різних мов, є одна, особлива, яка щороку 8 травня, у День пам’яті та примирення, об’єднує багато народів світу:

 

"Коли ми плачемо однією мовою. Коли ми мовчимо однією мовою. Це мова безмежної шани й поваги до пам’яті про мільйони людей, які загинули у Другій світовій війні».

 

На його думку, світові лідери мають показувати, що людство вивчило урок Другої світової війни 1939-1945 років назавжди і ніколи не допустить подібного:

 

"Чи не настав час людству змінити формулювання й говорити не «Друга світова війна», а «Друга й остання світова війна»? Не давати шансу та ймовірності нової війни навіть на вербальному рівні. Наповнити мільйони шкільних підручників з історії, наукових досліджень, мільйони романів та фільмів мантрою про неможливість повторення війни у майбутньому. Світ має сказати: "У 1939-1945 роках тривала остання світова війна".

 

Як повідомляла «УМ», Зеленський разом з послами країн «Великої сімки» та ЄС відвідав меморіал «Україна - визволителям» та вшанував пам'ять загиблих у Другій світовій війні у прикордонному селищі Мілове на Луганщині.

 

Торік 9 травня Зеленський анонсував проєкт меморіальних символів та встановлення на Луганщині, Закарпатті, Донецьку та Сімферополі чотирьох дзвонів - пам'яті, перемоги, миру та єдності.

 

Через рік у Міловому на Луганщині та в Ужгороді на Закарпатті встановили Дзвін примирення і Дзвін пам’яті.