У Софійському соборі стартував новий етап реставрації

17:01, 12.02.2021
У Софійському соборі стартував новий етап реставрації

У Софії Київській днями почали реставрувати клейовий живопис 17 ст., розміщений у північній галереї пам’ятки.

У Софії Київській днями почали реставрувати клейовий живопис 17 ст., розміщений у північній галереї пам’ятки. Остання реставрація цих розписів проводилась майже 50 років тому — у 1972-ому. Зараз фахівці намагаються відновити розписи та зберегти їх для наступних поколінь.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє «Вечірній Київ».

 

Над реставрацією клейового живопису працюють спеціалісти науково-реставраційної майстерні Національного заповідника «Софія Київська» — Вадим Шевчук і Дорат Капоріков під керівництвом завідувача Анатолія Остапчука. Спеціально для робіт на місці встановили риштування на потрібну висоту та розмістили спеціальне освітлення.

 

«Процес реставрації матиме кілька етапів. Спочатку досліджується стан пам’ятки, пізніше знімаємо пилюку і інші забруднення. Тоді закріплюємо і промиваємо. Якщо є потреба, відновлюємо втрачені елементи. Опісля розписи тонуються і покриваються захисним шаром. Це класичний процес, який використовуємо постійно. І поточна реставрація не виняток», — пояснює художник-реставратор Дорат Капоріков.

 

 

Спеціалісти кажуть, що ця частина давнього собору дуже цікава і досі не сповна вивчена. На даний час відомо, що цей фронтон створений за часів митрополита Петра Могили (1633–1647).

 

«Справді дуже захоплююче працювати на цьому об’єкті. Багато оригінальних деталей. Наприклад, бачимо, що окрім суто архітектурних елементів у вигляді фронтону є розписи, які наче імітують різноманітні архітектурні орнаментальні деталі — капітель, херувими», — зауважує художник-реставратор Вадим Шевчук.

 

 

Відновлення північного фронтону — це планова реставрація, яка триватиме близько місяця. Але за умови, що не буде жодних форс-мажорів під час робіт. Адже, як кажуть реставратори, пам’ятка — це живий організм, який потребує дуже прискіпливого догляду і не терпить поспіху.

 

Загалом у Софійському соборі гармонійно поєднуються різні види монументального живопису — 260 кв.м мозаїки та близько 3000 кв.м фресок, а також клейовий та олійний живопис 17 та 18–19 ст. Аби максимально зберегти святиню, у стінах Софії вже давно не проводять постійних літургій — за винятком, великих свят чи подій державного значення.

 

«На сьогодні у соборі є безліч фресок та олійного живопису від 11-го до 19-го століття, за якими доглядають співробітники нашої майстерні. Це постійний процес, і практично завжди у пам’ятці тривають відновлювальні роботи. Остання реставрація є поточною і запланованою на цей рік. Роботи проводимо своїм коштом. Плануємо завершити до весни», — повідомив у коментарі «Вечірньому Києву» Вадим Кириленко, перший заступник генерального директора Національного заповідника «Софія Київська».

 

Окрім цих робіт, з його слів, у 2021 році також планують почати реставрацію купола Трапезної церкви та завершити відновлення Консисторії.