Різдво: головні традиції і обряди свята

10:20, 07.01.2021
Різдво: головні традиції і обряди свята

Українці будуть відпочивати чотири дні поспіль - з 7 по 11 число.

7 січня, християни східного обряду відзначають Різдво Христове.
 

Сьогоднішнє Різдво урочисто святкують церкви, які використовують у своєму літочисленні юліанський календар. Зокрема, Православна Церква України, Єрусалимська, Російська, Сербська, Грузинська, а також Українська греко-католицька церква.

 

Згідно з Писанням, Богородиця народила Ісуса Христа, якому була уготована доля Спасителя, під час перепису населення в Віфлеємі. Оскільки місто було переповнене, і там не знайшлося вільного місця, Марія разом з Йосифом розташувалися на нічліг у хліву, поруч з домашньою худобою. У момент народження Спасителя на небі засяяла Віфлеємська зірка, яка вказала шлях волхвам, що принесли свої дари маленькому Ісусу. У пам’ять про цей світлий день християни щороку збираються на урочисті богослужіння.

 

Звичайно, дуже складно визначити точну дату народження Христа, оскільки вона не згадується ні в Євангеліє, ні в інших надійних джерелах. Про це і донині точаться суперечки, навіть серед церковних служителів.

 

Перші записи про святкування цієї дати з'явилися в 4 столітті. Відповідно до біблійного розповіді, 7 січня в Віфлеємі в хліві Діва Марія народила Ісуса Христа. Першими, хто привітав новонародженого, були пастухи. Пізніше до немовляти прийшли волхви-мудреці зі Сходу.



Традиції святкування Різдва Христового

 

За повір'ям, опівночі з 6 на 7 січня потрібно відчинити вікна і двері, щоб Різдво увійшло в дім. Невід'ємним атрибутом українського Різдва є колядки. У цей день колядники ходять від до хати до хати, сповіщаючи благу звістку про народження Божого дитя. У всіх храмах проходять божественні літургії, а сім'я збирається за святковим столом, вітаючи один одного словами: "Христос народився! Славімо його!"



З давніх-давен в різдвяну ніч люди зверталися до Бога з проханнями про зцілення і помилування гріхів. Дівчата ворожили на судженого. Сімейні пари, які не мали дітей, просили Діву Марію подарувати їм дитину.

 

Є повір'я, що саме в Різдво всі духи і ангели, а також душі померлих літають над землею, прислухаючись до бажань людей і виконують їх. Але чують вони тільки найважливіші бажання, по-справжньому заповітні. Тому просите, і тоді вони обов'язково збудуться.

 

Добрим знаком вважається снігопад в різдвяну ніч. Він віщує достаток і хороший урожай. Несподіваний мороз в чарівну ніч - також хороший символ. Він до любові в сім'ях і хороших відносин.

 

Оскільки на Різдво закінчується 40-денний піст, на святковий стіл часто ставлять велику кількість м'ясних страв. Головною святковою стравою вважаються кутя та узвар. За святковою вечерею заведено співати різдвяні пісні, бажати один одному здоров'я і згадувати все хороше, що було минулого року.



Обряди

 

Ні для кого не секрет, що як юні дівчатка, так і дівчата на виданні дуже люблять в цей день гадати на судженого.

 

Найпростіше і найпопулярніше ворожіння - вийти в Різдво на ґанок і запитати ім'я першого чоловіка, якого зустрінеш. Як його звуть, таке ім'я буде у твого майбутнього чоловіка.

 

Також в сніжну ніч можна кинути валянок через паркан на вулицю. Якщо взування догодила в замет, то значить, що дівчат доведеться почекати зустріч з звуженим ще мінімум рік. Якщо носком до якого-небудь дому показав, значить, звідти і буде наречений. А якщо в ліс показав носок - недобрий знак це, адже в лісі живуть чорти, а люди не живуть.



Якщо молоді дівчата збираються разом, вони люблять ворожіння з литтям свічок. Для цього слід налити в миску води, запалити свічку і повільно лити віск в одну точку на воду. Яку фігуру дівчина побачить в тазу, то її і чекає. Тут вже не тільки від фантазії залежить майбутнє, але і від правильності інтерпретації образи. Схожі ворожіння, що дозволяють дивитися на образи - на чайній або кавовій гущі або тіні від палаючого паперу..

 

Свято Різдва Христового – найурочистіше серед дванадесятих, воно відзначається аж до наступного свята – Хрещення. Цей період називають Святками. В Україні здавна у ці дні водили вертеп, співали колядки і бажали всім добра на весь рік.

 

Різдво Христове надзвичайно урочисте – високо-небесне, але й водночас дуже земне, людяне свято, адже, що може бути важливішим і дивовижнішим за народження дитини, за прихід нового маленького життя у великий складний світ дорослих. Тож нехай срібне світло Різдвяної зірки, що світить ось уже понад дві тисячі років і не тьмяніє, торкнеться душі кожного.

 

В цьому році на честь Різдва українці будуть відпочивати чотири дні поспіль - з 7 по 11 число.