Базові цінності Чехії: Прага запровадила обов'язковий курс для іноземців

17:27, 03.01.2021
Базові цінності Чехії: Прага запровадила обов'язковий курс для іноземців

Під час курсу ознайомлять з базовими цінностями Чехії, традиціями, а також правами та обов'язками, які стосуються проживання в Чехії.

Обов'язковий адаптаційно-інтеграційний курс для іноземців, які планують надалі жити у Чехії, запровадили у країні з 1 січня 2021 року.

 

Як передає Україна молода, про це йдеться на сайті інтеграційних курсів Чехії.

 

Зазначається, що іноземці, які після 1 січня 2021 року отримали дозвіл на довгострокове перебування в Чехії або дозвіл на постійне перебування, зобов'язані пройти курс з адаптації впродовж року після отримання дозволу.

 

Новий курс не потрібно проходити іноземцям, які до 1 січня 2021 року вже отримали дозволи на проживання в Чехії, а також біженцям, іноземцям, які приїхали на навчання, громадянам із країн ЄС та членам їхніх родин.

 

На чотиригодинному курсі мають ознайомити з базовими цінностями Чехії, традиціями, а також правами та обов'язками, які стосуються проживання в Чехії. Крім того, ознайомлять з організаціями та установами, які можуть безкоштовно консультувати іноземців.

 

На курс необхідно зареєструватися онлайн, а пройти його можна в одному з 18 інтеграційних центрів. Він коштуватиме 1500 чеських крон (майже 2 тисячі грн). За непроходження курсу загрожуватиме штраф 10 тисяч крон (понад 13 тисяч грн).

 

Лекції відбуватимуться чеською мовою, але на занятті також будуть присутні перекладачі, які зможуть перекласти розповідь англійською, арабською, французькою, монгольською, російською, сербською, іспанською, в'єтнамською та українською мовами.

 

Жодних тестів чи іспитів після завершення курсу немає. Усім слухачам видаватиметься посвідчення про проходження курсу.

 

Станом на вересень 2020 року в країні офіційно проживає 158 300 українців. Рік тому наших громадян у Чехії було трохи більше ніж 145 тисяч. Водночас невідомо, скільки громадян України нелегально перебувають у Чехії.

 

Як повідомляла "УМ", старовинна українська церква, яку вивезли до Чехії з України на початку ХХ століття, згоріла у Празі у жовтні 2020 року. Однак містяни планують її відновити й публічно збиратимуть для цього гроші.