В’ятрович розкритикував гасло «Бандера прийде – порядок наведе!»

09:05, 17.03.2019
В’ятрович розкритикував гасло «Бандера прийде – порядок наведе!»

Сучасний лозунг, який часто використовують націоналістичні організації, – "Бандера прийде – порядок наведе!" здивував би провідника ОУН Степана Бандеру.

 

Таку думку в ефірі Радіо Свобода висловив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

 

За його словами, не варто історичних постатей "притягати до сучасної політики" та ідеалізувати їх.

 

"Ця дивна фраза "Бандера прийде – порядок наведе!", я думаю, що від неї здивувався б сам Бандера, який все-таки сповідував, очевидно, принцип опори на власні сили, а не ходив містом, говорячи про те, що "Петлюра прийде – порядок наведе!" чи "Коновалець прийде – порядок наведе!". Це та актуалізація історії, яка не дає можливості зрозуміти, чим справді було минуле", – пояснив В’ятрович.

 

Як зауважив В’ятрович, у тому, що сьогодні великою популярністю в Україні користуються, зокрема, такі історичні персонажі як Степан Бандера, Симон Петлюра чи Іван Мазепа, велику роль відіграла російська пропаганда.

 

"Пропагандистський напір Росії щодо цих фігур теж відіграв роль, у тому, що саме ці фігури й досі найбільше привертають увагу українців. Я вважаю абсолютно природнім те, що в Україні зараз, у відповідь на всі ці пропагандистські зусилля Російської Федерації, відбувається активне переосмислення минулого", – сказав він.