Разом з наданням Томосу Константинополь може зняти анафему з Патріарха Філарета

11:05, 04.09.2018
Разом з наданням Томосу Константинополь може зняти анафему з Патріарха Філарета

Філарет просив Варфоломія скасувати анафему, яку на нього наклала Російська православна церква у 1997 році (фото: cerkva.info)

Разом із питанням надання автокефалії Константинопольський патріархат може також розглянути зняття анафеми з нинішнього лідера Української православної церкви Київського патріархату Патріарха Філарета.
 
Про це повідомляє ТСН.
 
Від церкви Філарета відлучила Москва ще 20 років тому за те, що він створив Київський патріархат.
 
Остаточне прийняття рішення з цих питань, ймовірно, відбудеться на Священному Синоді вже у жовтні.
 
Зазначається, що ієрархи були поінформовані про рішення Патріарха Варфоломія надати автокефалію Україні і не висловлювали принципових заперечень.
 
Нагадаємо, раніше Патріарх Філарет попросив Константинопольського патріарха Варфоломія скасувати анафему, яку на нього наклала Російська православна церква у 1997 році.
 
На Архієрейському соборі Константинопольської церкви 2 вересня було прийняте рішення, що надавати автокефалію Константинопольський патріархат може без узгоджень із іншими церквами.
 
Як відомо, 31 серпня до Стамбула приїздив на зустріч із Вселенським патріархом Варфоломієм очільник російської православної церкви патріарх Кіріл, якому повідомили, що згоди РПЦ на створення незалежної української церкви не потрібно.
 
Що таке Томос і для чого він потрібен Україні, читайте в "УМ".