Василь Копань «Незнайка»: кияни закликають перейменувати вулицю на честь Героя-азовця

17:45, 21.09.2024
Василь Копань «Незнайка»: кияни закликають перейменувати вулицю на честь Героя-азовця

Підполковник Василь Копань «Незнайка» до останнього лишався бойовим командиром і живим взірцем для побратимів. (Фото: AzovstalFamilies)

Небайдужі кияни лише за добу зібрали голоси для петиції щодо перейменування вулиці Герцена у столиці на честь командира загону розвідки 12-ї бригади НГУ «Азов» Василя Копаня з позивним «Незнайка».

 

Захисник, який захищав Україну 10 років і пройшов в «Азові» шлях від солдата до підполковника, героїчно загинув у бою 8 вересня 2024 року.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Асоціація родин захисників «Азовсталі» у соцмережах.

 

Петицію на сайті Київської міськради створила співзасновниця Асоціації Юлія Федосюк.

 

Вражає, але менш ніж за добу звернення набрало 6 тисяч підписів, а отже його вже має розглянути міська влада.

 

«У Шевченківському районі Києва одна з вулиць має ім'я російського політичного діяча Олександра Герцена. Незважаючи на те, що Герцен послідовно виступав за незалежність України, вважаю, що сьогодні є необхідність вшанування пам'яті воїнів, які віддали за Україну свої життя – зокрема вулиці українських міст мають носити їхні імена», – написала пані Федосюк.

 

Василь Копань ("Незнайка") – підполковник, командир загону розвідки 12-ї бригади спеціального призначення "Азов" Національної гвардії України, нагороджений орденом "За мужність" III ступеня, орденом Богдана Хмельницького III ступеня, нагрудними знаками МВС.

 

Народився у м. Маріуполь 13 листопада 1995 року. Долучився до тоді ще батальйону «Азов» у вересні 2014 року у віці 18 років. «Незнайка» не мав спеціальної військової освіти, як і більшість добровольців в «Азові».

 

Пройшов шлях від солдата до підполковника, від рядового піхотинця до командира елітного підрозділу.

 

Воїн брав участь у Широкинській наступальній операції, а у 2019 році 8 місяців тримав оборону в районі Світлодарської дуги.

 

"Після початку повномасштабного вторгнення у 2022 році у складі групи спецпризначення полку "Азов" брав участь в обороні Маріуполя, виконуючи надскладні операції. Після гибелі попереднього командира під час оборони міста, узяв на себе командування групою спецпризначення "Азову".

 

Під його командуванням проводилися рейди глибинної розвідки, диверсії в глибокому тилу ворога, а також вигадливі спецоперації, деталі яких ще належить дізнатися громадськості", – розповіли в Асоціації родин захисників "Азовсталі".

 

"Незнайка" пройшов російський полон і повернувся у вересні 2022 року. Після короткої реабілітації знову став у стрій, воював на Запорізькому напрямку.

 

Влітку 2023 року розвідник брав участь у контрнаступі на Оріхівському напрямку, опісля – в оборонних та наступальних діях у Серебрянському лісництві.

 

"Попри звання та посаду, до останнього лишався бойовим командиром і живим взірцем для побратимів, оскільки сам ходив на завдання пліч-о-пліч із бійцями", – йдеться у петиції.

 

Василь загинув 8-го вересня 2024 року, виконуючи бойове завдання. Йому було 28 років.

 

Як повідомляла "УМ", на минулому тижні за 2 дні з полону повернули 38 азовців