Да Вінчі, Джус, Петриченко: вандали в Києві поглумилися над могилами воїнів

11:33, 20.06.2024
Да Вінчі, Джус, Петриченко: вандали в Києві поглумилися над могилами воїнів

У Києві вандали понівечили могили загиблих за Україну воїнів Да Вінчі, Джуса та Петриченка.

На Аскольдовій могилі, що в Києві,у ніч на 20 червня невідомі пошкодили могили загиблих військових Дмитра "Да Вінчі" Коцюбайла, Павла Петриченка та Андрія "Джуса" Пільщикова.

 

Як інформує УМ, про це 20 червня у соцмережі Х повідомила військовослужбовиця Аліна Михайлова.

 

Вона опублікувала ролик, у якому говорить, що вандали побили портрети та розмалювали прапори на могилах загиблих, а також пошкодили лампадки.

 

Михайлова додала, що родини та друзі відновлять місця поховань. За справу вже взялася поліція.

 

"Друзі, на місці працюють слідчі, периметр загороджено, зйомки вилучені і будуть проводитися слідчі дії

 

Переставляти, прибирати речі не дозволено поки що, тож прошу вас не спішити їхати та наводити лад на могилах", – сказала офіцерка Збройних сил.

 

Нагадаємо, Дмитро Коцюбайло з позивним "Да Вінчі" воював у складі добровольчого українського корпусу "Правий сектор". Був бійцем 67-ої окремої бригади, командиром батальйону. З 2014 року став на захист України. Загинув у бою під Бахмутом у березні 2023 року.

 

Андрій Пільщиков з позивним "Джус" – український військовий льотчик. Загинув унаслідок авіатрощі у серпні 2023 року на Житомирщині.

 

Павло Петриченко – громадський активіст, сержант окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка. Боєць загинув 15 квітня 2024 року на Донеччині під час виконання бойового завдання. Лише день не дожив до свого 32-го дня народження.

 

Додамо, що згідно Стаття 297. Кримінального кодексу України наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого.

 

2. Осквернення або руйнування братської могили чи могили Невідомого солдата, пам’ятника, спорудженого в пам’ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни - радянських воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, воїнів-інтернаціоналістів та миротворців, а також осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації або іншої держави, визнаної Верховною Радою України агресором, учасників Революції Гідності, борців за незалежність України у XX столітті, - караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

 

Як повідомляла УМ, в Гостомелі вандали зрізали графіті Бенксі для продажу.