Комбат ОУН Микола Коханівський поліг у бою на Харківщині

21:14, 10.06.2024
Комбат ОУН Микола Коханівський поліг у бою на Харківщині

Одна з останніх світлин Миколи Коханівського на позиції на Харківщині. (Фото з ФБ-сторінки Миколи Коханівського)

Відомий український націоналіст, командир батальйону ОУН Микола Коханівський поліг під час оборони позицій на Харківщині. 
 
Захисник України воював з росіянами з перервами з 2014 року. 
 
Як інформує Україна молода, про втрату спочатку повідомила вдова відомого дисидента Роксолана Хмара, але згодом обмежила доступ до своєї сторінки. Також про загибель Коханівського повідомляють інші публічні особи, які знали його особисто.
 
“Друзі, я більше не можу мовчати! Загинув Микола Коханівський! Кажуть, його ще не забрали з-під обстрілів… Він був кращим з кращих. Він був Другом, соратником, рідним з найрідніших… Загинув в окопі на передовій на Харківськійкому напрямку, біля Вовчанська”, — написала Роксолана Хмара.
 
"Світла пам'ять Микола Коханівський . Ти завжди був затятим і безстрашним, Миколо...", - написав екснардеп Олександр Доній
 
Про дату поховання інформації немає. 
 
 
Патріот Коханівський став відомим після того, як разом із групою однодумців пошкодив пам’ятник Леніну на Бессарабській площі в Києві. Судовий процес закінчився лише у 2013 році, Коханівського засудили до трьох років умовного ув’язнення.
 
Під час Революції гідності Коханівський очолив одну із сотень Самооборони Майдану, яку сформували переважно з членів ОУН — націоналістичної організації, до якої на той час належав і Коханівський.
 
 
У липні 2014-го очолив добровольчий батальйон ОУН, що вирушив воювати на Донбас. Його бійці дислокувалися в селищі Піски й боронили Донецький аеропорт.
 
У 2016 році Коханівський та його громадська організація ініціювали регулярні масові акції прямої дії щодо московських фінансових установ: "Сбербанку Росії" та "Альфабанку".
 
Як повідомляла "УМ", у жовтні 2017 року Коханівського звільнили з-під варти під час розгляду справи про його збройний конфлікт з іншим добровольцем Русланом Камчалою. Останньому закидали співпрацю з Іллею Кивою, який на той час вважався людиною глави МВС Авакова.