Уряд Шмигаля спростив військовий облік за кордоном

20:50, 07.06.2024
Уряд Шмигаля спростив військовий облік за кордоном

Українці у Мадриді під час візиту президента Зеленського. (Фото Офісу президента)

Кабінет Міністрів України після низки скандалів таки ухвалив зміни до постанов, що регулюють військовий облік та мобілізацію.
 
Зокрема, уряд підтримав проєкт постанови №560, розроблений Міністерством оборони України з метою приведення до вимог статті 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" та врегулювання питань постановки на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають за межами держави.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє Міноборони.
 
Нововведення, зокрема, стосуються можливості постановки на військовий облік через закордонні дипломатичні установи України для осіб, які перебувають не в Україні понад три місяці.
 
Відтепер призовники, військовозобов’язані та резервісти зможуть ставати на облік без особистої присутності у районному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.
 
Крім того, із переліку документів, що підтверджують право на відстрочку від призову для українців за кордоном, виключено вимогу про подання висновку лікарсько-консультативної комісії про потребу в постійному догляді для осіб з інвалідністю ІІ групи. Це дозволить уникнути зайвої бюрократії та спростити процедуру.
 
Також змінено порядок надання інформації про адміністративні правопорушення призовників, військовозобов’язаних та резервістів: тепер ці дані будуть надсилатися районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки до поліції в електронному вигляді.
 
Нові правила набувають чинності з дня опублікування і мають на меті зробити систему військового обліку більш ефективною та доступною.
 
Як повідомляла "УМ", Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка передбачає бронювання працівників ДСНС, Нацполіції та інших правоохоронних і судових органів у обсягах не більше 50%.