У Міноборони ігнорують засідання ТСК щодо порушень під час мобілізації – Осадчук

15:38, 07.06.2024
У Міноборони ігнорують засідання ТСК щодо порушень під час мобілізації – Осадчук

Запрошення від депутатів не цікавлять керівництво Міноборони та обласних ТЦК. (Фото Верховної Ради України)

Представники Міністерства оборони, а також керівники обласних ТЦК та СП просто проігнорували засідання парламентської ТСК (тимчасово-слідчої комісії), яка розглядає ймовірні випадки порушень у їхній діяльності і зокрема, під час проведення загальної мобілізації.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомив народний депутат від фракції «Голос», перший заступник голови Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук в етері проєкту Свобода Ранок 7 червня. 
 
Пан Осадчук згадав про це в контексті обговорення смерті 32-річного чоловіка після того як того доставили до одного з відділень Звягельського ТЦК на Житомирщині.
 
Обранець каже, що саме засідання ТСК не було присвячене конкретно цьому випадку, однак на ньому мали комплексно розглянути скандальні випадки з можливим порушенням прав людини у роботі ТЦК, які стали публічними.
 
«Вчора на засідання ТСК, яка вже декілька місяців як створена у Верховній Раді щодо можливих порушень у Міністерстві оборони, не прийшов жоден представник ТЦК, яких туди викликали, і представник Міністерства оборони. Вчора до них ніхто не прийшов на запрошення.
 
Хоча це, напевно, перше запрошення, а далі може бути і виклик з суттєвими наслідками, бо це саме тимчасова слідча комісія у Верховній Раді.
 
Тобто, ми зараз у ситуації, коли державні органи, які відповідальні за проведення процесу мобілізації, які відповідальні за забезпечення прав і свобод людини і громадянина, вони зовсім не хочуть спілкуватися не просто з медіа, а навіть з депутатами Верховної Ради». – обурюється Андрій Осадчук.
 
Журналісти звернулися по коментар до Міноборони України щодо цієї ситуації, але відповіді наразі немає.
 
Крім того, нардеп каже, що вже ініціював засідання Комітету з питань правоохоронної діяльності, аби перевірити дотримання прав громадян в Україні у першому півріччі 2024 року і особливо – після набуття чинності 18 травня нового закону про мобілізацію. Туди він хоче запросити Уповноваженого з прав людини, представників Генерального штабу ЗСУ та Міністерства оборони.
 
«Я таку дію вже чинив. І я буду підштовхувати всіх колег до того, щоб ми всі працювали над тим, що мобілізація потрібна, але держава в нашій країні працює для того, щоб реалізовувати третю статтю Конституції.
 
Якщо хтось її не знає, то її варто знати напам’ять. Її варто, можливо, роздрукувати в кожному ТЦК і повісити на вході: «Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та її гарантії, визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність», - каже депутат Осадчук.
 
За його словами, парламент надав ТЦК «дуже багато повноважень», про що було багато обговорень під час фінальних доопрацювань правок.
 
«Але багато депутатів, в тому числі я, попереджали, що «хлопці і дівчата, ми вам даємо величезні повноваження, безумовно, для того, щоб ви забезпечували обороноздатність країни, але ви маєте дуже обережно з ними поводитися», – каже він.
 
Як повідомляла "УМ", днями стало відомо про смерть 32-річного Сергія Ковальчука, який мав діагноз «епілепсія», і якого доставили до Звягельського РТЦК та СП для проходження військово-лікарської комісії.
 
Батько покійного Микола Ковальчук вважає, що його сина убили. Офіс генерального прокурора розпочав розслідування.