З’являться мобільні та сімейні дитсадки: ВРУ ухвалила закон про дошкільну освіту

13:36, 06.06.2024
З’являться мобільні та сімейні дитсадки: ВРУ ухвалила закон про дошкільну освіту

Закон впорядковує перелік суб’єктів освітньої діяльності, визначення їх прав та обов’язків.

Закон про дошкільну освіту, який пропонує сім форм організації освітньої діяльності, серед яких, зокрема, є мобільні та сімейні дитсадки ухвалений 6 червня в цілому Верховною Радою України.

 

Як інформує УМ, про це 6 червня у Телеграмі повідомив нардеп України Ярослав Железняк (парламентська фракція «Голос»).

 

«Прийнято №8030 - Закон про дошкільну освіту в цілому. За (проголосували - ред.) 299 (народних депутатів - ред.)», - лаконічно написав депутат.

 

У пояснювальній записці зазначається, що законом впорядковується перелік суб’єктів освітньої діяльності, визначення їх прав та обов’язків.

 

«Замість чинного переліку типів закладів дошкільної освіти, яким до цього часу користувалися лише заклади дошкільної освіти, сформований новий перелік з новим терміном «форми організації освітньої діяльності». Пропонується 7 форм організації освітньої діяльності (ясельки, дитячий садочок, спеціальний дитячий садочок, мобільний дитячий садочок, сімейний дитячий садочок, центр педагогічного партнерства, центр розвитку дитини)», - йдеться у пояснювальній записці.

 

Також в ухваленому законі визначено термін «здорове освітнє середовище», уведеного Президентом України у Національній стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі (Указ Президента України від 25 травня 2020 року № 195/2020), та закріплено механізми забезпечення здорового освітнього середовища у сфері дошкільної освіти.

 

Дещо раніше повідомлялося, що в умовах війни в Україні переважна більшість дітей навчаються у школах або ж відвідують дошкільні заклади, лише 8% - не відвідують. Про це свідчать результати опитування, проведеного торік соціологічною групою «Рейтинг» серед матерів українських дітей віком від 3 до 17 років.

 

У травні литовський уряд схвалив підготовлену Мінфіном країни постанову про виділення 5 мільйонів євро на підтримку реконструкцію дитсадків і шкіл в України.

 

Як повідомляла УМ, у школах вчитимуть як вберегтися від мін.