Чехія не поверне військовозобов’язаних українців

14:30, 22.01.2024
Чехія не поверне військовозобов’язаних українців

Наразі у Чехії наразі перебуває близько 200 тисяч українських чоловіків з різними видами віз (Фото з відкритих джерел)

Офіційна Прага наголошує, що не направлятиме військовозобов’язаних українців, які перебувають в республіці, назад в Україну в порушення міжнародного права.

 

Як інформує Україна молода, про це  повідомив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський, передає видання ČT24 у понеділок.

 

"Таких механізмів немає, і вони, безумовно, не відповідали б міжнародному праву і зобов’язанням, які Чеська Республіка має на міжнародній арені", - сказав пан Ліпавський.

 

Наразі у Чехії наразі перебуває близько 200 тисяч українських чоловіків з різними видами віз.

 

Для продовження їх терміну дії чоловікам необхідний дійсний український паспорт. Отримати новий паспорт можна, подавши заяву у відділенні міграційної служби в Празі, але для отримання документа представники служби можуть вимагати дійсний військовий квиток.

 

Нагадаємо, раніше в уряді Естонії обговорювали тему українських чоловіків мобілізаційного віку і вирішили, що висилати їх не будуть. Відмовилися висилати на вимогу Києва українських військовозобов'язаних і в Німеччині.

 

Як повідомляла «УМ», нещодавно президент Зеленський під час візиту до Естонії звернувся до громадян України - чоловіків мобілізаційного віку, які різними шляхами виїхали за кордон.

 

На його думку, ці українські чоловіки мали б самі повернутися до України з-за кордону, аби підтримувати економіку своєї держави та захищати її.