Медіарух заявив про системний тиск на незалежних журналістів та розслідувачів

12:48, 17.01.2024
Медіарух заявив про системний тиск на незалежних журналістів та розслідувачів

Атаки на журналістів є злочином - Зеленський та правоохоронці повинні відреагувати.

Про системний тиск на незалежних журналістів та розслідувачів заявив Медіарух, який об′єднує журналістів та експертів-медійників.

 

Представники Медіаруху називають це злочином, у зв′язку з чим закликали відреагувати президента Зеленського, правоохоронців та громадянське суспільство.

 

Як інформує УМ, про це сказано в заяві Медіаруху, повідомили "Радіо Свобода" та "Детектор медіа".

 

"Анонімні телеграм-канали, які публічно декларують, що працюють на владу і постійно її захищають, та сайти-сміттярки вже системно переслідують незалежні медіа та журналістів-розслідувачів, влаштовуючи їм провокації в реальному житті. Невідомі агресори намагаються виставити українських журналістів "ворогами народу", російськими агентами, особами, що мають наркозалежність, та дискредитувати їхню професійну роботу", - сказано, зокрема, в заяві Медіаруху.

 

У заяві наводяться останні факти тиску на журналістів, зокрема, на журналіста проєкту "Наші гроші" Юрія Ніколова та Bihus.Info.

 

Раніше тиску піддавались, вказали у Медіарусі, "Українська правда", "Детектор медіа", NV, "Цензор", "Бабель", "Ліга.net".

 

"Окрім провокацій і спроб дискредитації, відбувається стеження, прослуховування телефонних розмов та порушення права журналістів на приватне життя ― і все це з метою тиску на незалежні медіа", - підкреслює Медіарух.

 

У заяві наголошується, що "всі ці дії є злочинами, які потребують оперативної реакції з боку правоохоронних органів", які завдають шкоди майбутньому України як демократичної держави.

 

"Закликаємо правоохоронні органи зважити на серйозність ситуації та оперативно встановити і притягнути до відповідальності людей, причетних до організації цих переслідувань і атак на журналістів", - підкреслюється в заяві.

 

У Медіарусі наголосили, що "захистити свободу слова і припинити провокації проти журналістів ― в інтересах керівництва держави, адже анонімні телеграм-канали, ймовірно, причетні до організації цих провокацій, прямо називають їх помстою за критику влади, зокрема президента".

 

Медіарух закликав також міжнародних партнерів виступити на захист переслідуваних журналістів, "бо лише громадський контроль гарантує непохитність дотримання принципів демократії, верховенства права та ефективної боротьби з корупцією,  які сповідують ваші держави і які прагне втілювати Україна".

 

"Тільки спільними зусиллями суспільства і держави ми зможемо подолати загрози нашій державності та свободи. Не дамо знищити нашу єдність тим, хто намагається залякати незалежні українські медіа. Бо тільки в ній — запорука нашої перемоги", - говориться в заяві. 

 

Зауважимо, що Медіарух започатковано 5 лютого 2019 року. Це спільнота, що об’єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій.

 

Варто наголосити, що перед цим журналіст-розслідувач Юрій Ніколов, який зробив низку резонансних розслідувань, у тому числі щодо корупції у закупівлях для ЗСУ, заявив, що 14 січня в його оселю ломилися невідомі, намагаючись залякати.

 

А вже 16 січня у мережу злили відео, де співробітники проєкту розслідувань Bihus.Info ймовірно вживають наркотичні речовини, керівник проєкту Денис Бігус записав відеозвернення з поясненнями та запевнив, що всі, хто співпрацює з Bihus.Info, здадуть тести на вживання наркотиків.

 

Пізніше Бігус заявив, що після спілкування з фігурантами відео з’ясувалося, що за членами редакції Bihus.Info стежили близько року, а фрагменти перехоплених розмов змонтували з кількох епізодів, між якими пройшли місяці.

 

Як повідомляла УМ, Медіарух вимагає притягнути до відповідальності Портнова через тиск на «Схеми».