Рада проголосувала за створення електронного реєстру військовозобовʼязаних

15:53, 16.01.2024
Рада проголосувала за створення електронного реєстру військовозобовʼязаних

За створення єдиного електронного реєстру військовозобовʼязаних проголосувало 249 обранців (Фото Верховної Ради України)

Більшість народних депутатів Верховної Ради підтримали в цілому проєкт закону про створення єдиного електронного реєстру військовозобовʼязаних і автоматичне отримання посвідчення учасника бойових дій.

 

За це рішення проголосувало 249 обранців під час засідання у вівторок.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Міноборони, а також низка нардепів у соцмережах.

 

«Після довгих і складних дискусій і провалу багатьох правок законопроект №10062 щодо реєстрів для військового обліку прийнято в цілому», - написав депутат від "Голосу" Ярослав Железняк.

 

І додав, що кожна правка підтверджувалася майже мінімальною необхідною  кількістю голосів, деякі з них провалили. Зокрема, правка №401 про зберігання даних у хмарі набрала необхідні голоси.

 

Тоді як депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко уточнює, що Рада підтримала законопроєкт про автоматичне отримання УБД і створення єдиного електронного реєстру військовозобовʼязаних(№10062). Зайогословами, зприводуавтоматичногоотриманняУБДдоньогозверталися"дужебагато військовослужбовців".

 

Зауважимо, що проєкт закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану було зареєстровано в парламенті 18 вересня 2023 року депутатами різних фракцій.

 

Законопроєкт мав передбачати передачу Міністерству оборони даних про громадян віком від 17 до 60 років, які містяться у різних державних реєстрах: Податкової служби, МОЗ, Мін'юсту, МВС, ЦВК, Держміграційної служби та інших відомств.

 

Пропонувалося, щоб військове відомство отримало доступ до особистих номерів телефонів та адрес електронної пошти військовозобов’язаних. Вся відповідна інформація має міститися в електронному кабінеті військовозобовʼязаного.

 

Також цей законопроєкт покликаний спростити отримання статусу учасника бойових дій, аби його можна було оформити на підставі довідки в електронному вигляді про безпосередню участь особи у захисті держави.

 

Міноборони наголошувало, що законопроєкт №10062 є "критично важливим для обороноздатності України", адже реалізація його положень сприятиме швидкому збору, обробці та використанню військових даних, а також переведе послуги та процеси для військовослужбовців у зручний цифровий формат.

 

Міністерство сподівається на створення реєстру військовослужбовців ЗСУ та Державної служби спеціального транспорту, який дозволить забезпечити надання онлайн-послуг військовослужбовцям, а також забезпечити створення і використання цифрового військового-облікового документу (сертифікату).

 

Передбачається створити портал електронних послуг для військовослужбовців та військовозобов’язаних. Наприклад, з’явиться можливість надання статусу УБД онлайн, офлайн та автоматично при наявності необхідних даних в системі.

 

Також завдяки цьому закону Міноборони планує посилити кіберзахист та розміщувати свої IT-системи у військових хмарних сховищах країн-членів НАТО.

 

Як повідомляла "УМ", на минулому тижні Рада повернула скандальний законопроєкт про мобілізацію ініціатору – Кабміну через те, що багато положень порушують права людини або є неоптимальними.