Рекрутинг та мобілізація: у Міноборони роз'яснили різницю

16:52, 19.12.2023
Рекрутинг та мобілізація: у Міноборони роз'яснили різницю

Рекрутинг - це спосіб покращення сервісу для українців, які хочуть доєднатися до ЗСУ добровільно. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Проєкт рекрутингу до Збройних сил України, реалізацію якого почало Міноборони, є виключно сервісом для добровольців.

 

Саме тому рекрутинг не є альтернативою загальній мобілізації і тим більше не замінить її.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив начальник управління преси та інформації Міноборони України Ілларіон Павлюк в ефірі Радіо Свобода у вівторок.

 

«Загалом є неправильне розуміння того, що таке мобілізація й рекрутинг, люди змішують це до купи або думають, що рекрутинг має бути замість мобілізації», - сказав пан Павлюк.

 

Він акцентував, що рекрутинг - це спосіб покращення сервісу для українців, які хочуть доєднатися до ЗСУ добровільно. Водночас рекрутинг не означає повну відмову від мобілізації.

 

«Це не так, що ми запровадимо рекрутинг, а значить тепер підуть воювати тільки ті, які  хочуть. Важливо розуміти, що захищати країну - це обов'язок кожного громадянина. І рекрутинг не створений для того, щоб хтось не пішов у військо, він створений для того, аби ті, хто хоче воювати, змогли обрати вигідні для себе умови та спеціальності», - пояснив начальник управління.

 

 

На його думку, оцінювати результати рекрутингу можна буде приблизно через два місяці. Водночас Павлюк додав, що вже на першому етапі запровадження системи рекрутингу є заявки й відгуки від українців.

 

«Для того, щоб нормально оцінити, треба дивитися, скільки умовно з тих людей, які зацікавилися цим, реально дійдуть до ВЛК. Скільки з них потім виявляться придатними до служби й опиняться у війську», - зазначив представник Міноборони.

 

Також Ілларіон Павлюк пояснив причини скандалів, які виникають під час вручення повісток українцям у публічних місцях тим, що існує необхідність повідомити людям, що вони потрібні Збройним силам України.

 

За його словами, багато людей заявляють, що готові доєднатися до Збройних сил, "якщо нас покличуть", і ця кількість достатня, "щоб ми зараз не мали жодних проблем з кількістю".

 

"От як покликати? Як всіх тих людей, як їм усім повідомити, що вони потрібні?" – риторично поцікавився начальник управління преси та інформації Міноборони.

 

При цьому, пан Павлюк невдоволений тим, що суспільство дуже негативно сприймає рейди співробітників ТЦК. Водночас, за його словами, вони приходять лише для того, щоб сказати: "Шановні громадяни, ви мусите оновити дані". Якщо у вас дані оновлені, ця повістка вам нічого не змінює. Ви її отримали, зателефонували чи прийшли, сказали: "Так-так, ми знаємо, ви у нас стоїте на обліку, ми про вас знаємо".

 

І наголосив, що якщо люди не оновлювали дані у ТЦК, "то ви порушуєте закон, треба піти та оновити".

 

Павлюк повідомив, що дуже багато людей ідуть і оновлюють дані, або їдуть на фронт, якщо їх призвали.

 

Нагадаємо, раніше Міноборони запустило програму рекрутингу до Збройних сил України. Вона передбачає, що кожен охочий українець може обрати той підрозділ та вакансію, де хоче служити. Загалом процес схожий із працевлаштуванням.

 

Як повідомляла «УМ», днями очільник ГУР Мо Кирило Буданов заявив, що Україні потрібна мобілізація, оскільки жоден рекрутинг не зможе перекрити необхідну кількість особового складу та чисельність Сил оборони. 

 

Тоді як Головнокомандувач ЗСУ Залужний також вважає, що новий проєкт рекрутингу до ЗСУ поки що зарано оцінювати, а в питаннях мобілізації необхідно повернути ті рамки, які працювали раніше – до масового звільнення військкомів.