Політв’язень Павло Запорожець з Херсона засуджений окупантами до 12 років колонії

14:40, 30.11.2023
Політв’язень Павло Запорожець з Херсона засуджений окупантами до 12 років колонії

Павло Запорожець виконував бойові завдання ГУР і мав би бути визнаний військовополоненим. (Фото з відкритих джерел)

Південний окружний військовий суд рф виніс так званий «вирок» громадянину України Павлу Запорожцю, якого росіяни викрали з Херсона під час окупації міста.

 

Патріота засудили до 12 років позбавлення волі у колонії нібито «за підготовку теракту».

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє видання «Настоящее время» у четвер.

 

Відомо, що російські загарбники схопили Запорожця 9 травня 2022 року в окупованому на той момент Херсоні. Вони заявили, що українець нібито готував "терористичний акт... під час святкових заходів, присвячених Дню Перемоги".

 

На суді Запорожець розповів, що операція була запланована на третю годину ночі, а відтак мирні мешканці не могли постраждати.

 

За словами політв’язня, росіяни протягом трьох місяців били його та катували, і силою змусили підписати протокол допиту.

 

Під час суду він заявляв, що є військовослужбовцем ЗСУ, тож його мають судити як військовополоненого, згідно з Женевською конвенцією. Адвокат Олексій Ладін наголошував, що його підзахисний виконував бойовий наказ ГУР Міноборони України, тому його варто визнати військовополоненим.  

 

Але російський суд в цьому відмовив, мовляв, Запорожець є «терористом» і крапка.

 

В тексті обвинувачувального вироку проти Запорожця йдеться про те, що він через месенджери повідомляв українських військовослужбовців про перебування техніки російських військ.

 

До суду українця тримали у СІЗО Сімферополя, а у лютому 2023 року перевели до Ростова-на-Дону.

 

Як повідомляла "УМ", нещодавно Південний окружний військовий суд засудив до 18 років ув'язнення викраденого українського волонтера Дмитра Голубєва.