Предстоятель ПЦУ Епіфаній звершив молитву за спокій душ жертв Голодоморів, фото

16:46, 25.11.2023
Предстоятель ПЦУ Епіфаній звершив молитву за спокій душ жертв Голодоморів, фото

Залужний та Епіфаній під час державних заходів з вшанування пам’яті жертв Голодоморів. (Фото Офісу президента/ПЦУ)

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній очолив заупокійну молитву біля Пам’ятного знаку поруч зі Свято-Михайлівським Золотоверхим собором у день пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років і масових штучних голодів 1921-1923 і 1946-1947 років.

 

Також митрополит Київський і всієї України взяв участь у державних заходах з вшанування пам’яті жертв Голодоморів. Особлива заупокійна молитва до Господа пролунала з уст Епіфанія в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври за участі керівництва держави.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє ПЦУ в суботу.

 

Цього дня в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври відбувся міжконфесійний захід за участі президента Володимира Зеленського та першої леді, усього політичного та військового керівництва держави, представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, дипломатів, капеланів та гостей, передає Офіс президента.

 

 

Згодом учасники заходу пройшли до національного музею «Меморіал жертв Голодомору», де вшанували пам‘яті тих, хто невинно загинув під час штучно організованих тоталітарним радянським режимом голодів, покладанням запалених лампад.

 

 

«90 років минуло від Голодомору-геноциду 1932-1933 років, який росіяни досі намагаються назвати «голодом по всій території Радянського Союзу». Та мало того, що він таким не був, а був штучно організованим в першу чергу саме на території України та на заселених переважно українцями землях Кубані, він ще й був лише одним із цілого ряду свідомо спланованих більшовиками Голодів в Україні.

 

Не одного, але трьох актів масового жорсткого терору: 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 років. Й сьогодні ми бачимо, що ті, хто з гордістю називає себе наступниками радянського тоталітарного режиму, продовжують використовувати ті ж методи, блокуючи постачання продовольства в країни, що голодують, розстрілюють тих, хто продовжує чинити опір на окупованих територіях. А в наш національний день трауру, коли ми вшановуємо пам'ять закатованих жертв радянських штучних голодів — «вітають» нас десятками керованих дронів, запущених по столиці, наче намагаючись окропити й без того траурний день свіжою кров'ю», - зазначають у Помісній церкві.

 

 

«Сьогодні своїми молитвами за упокій душ жертв штучних голодів ми свідчимо, що пам'ять про них живе у наших серцях. Тож нині всі разом об’єднаймося у спогаді й молитві про тих, хто чекає на світло нашої пам’яті та любові. Вічна пам’ять та вічний спокій душам загиблих від голодоморів!», - наголосив митрополит Епіфаній.

 

 

У заходах також узяли участь президент Латвії Едгарс Рінкевичс, президент Швейцарії Ален Берсе, прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте, голови та члени іноземних парламентів, представники дипломатичного корпусу.

 

Під удари дзвона президент України та перша леді встановили лампадки до монумента «Гірка пам'ять дитинства».

 

 

Нагадаємо, цієї суботи, 25 листопада, в Україні вшановують пам'ять жертв Голодоморів.

 

Українці у ХХ сторіччі пережили три Голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Наймасштабнішим був голод 1932-1933 років – саме його називають геноцидом українського народу, здійсненим сталінським режимом.

 

Як повідомляла «УМ», президент Володимир Зеленський звернувся до українців з нагоди Дня пам'яті жертв голодоморів та закликав запалити свічки пам’яті.