Банкова наполягає на законному звільненні генерала Хоренка за поданням Умєрова

13:32, 04.11.2023
Банкова наполягає на законному звільненні генерала Хоренка за поданням Умєрова

Віктор Хоренко не знає причин свого звільнення з поади командувача ССО. (Фото Офісу президента)

Заступник керівника Офісу президента Роман Машовець прокоментував скандальне звільнення бойового генерал-майора Віктора Хоренка з посади командувача Сил спецоперацій.

 

Адже командувач ССО дізнався про своє звільнення зі ЗМІ, а претензій щодо виконання бойових завдань військово-політичне керівництво йому не висловлювало. Також Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний не вносив на розгляд президента подання на звільнення Хоренка.

 

Як інформує Україна молода, про позицію Банкової у цьому заступник Єрмака повідомив у коментарі «УП» в суботу.

 

Машовець наголошує, що президент Зеленський звільнив командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ Віктора Хоренка за поданням міністра оборони Рустема Умєрова.

 

І акцентує, що подання було отримано "згідно з чинним законодавством".

 

"Згідно з законом України про національну безпеку, командувачі видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України призначаються на посаду і звільняються з посади президентом України за поданням міністра оборони України", – сказав чиновник з Банкової.

 

За його словами, відповідне формулювання міститься в пункті 5 статті 16 закону "Про національну безпеку України".

 

Зауважимо, що напередодні ввечері генерал-майор Хоренко повідомив журналістам в ефірі ток-шоу «УП», що про своє звільнення дізнався із ЗМІ. За його словами, про це рішення не знав і головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

 

Це викликало суспільний резонанс, адже у воюючій країні без пояснень і попередження звільнили командувача елітного роду військ, тим більше, не поставивши до відома Головнокомандувача ЗСУ.

 

Нагадаємо, президент Зеленський своїм указом від 3 листопада звільнив Хоренка та призначив новим командувачем ССО ЗСУ Сергія Лупанчука.

 

Як повідомляла «УМ», у вечірньому зверненні Зеленський заявив, що Хоренко продовжить виконувати спеціальні завдання у складі Головного управління розвідки МОУ.