Полонений правозахисник Максим Буткевич став лауреатом спецвідзнаки імені Анни Франк

13:47, 20.10.2023
Полонений правозахисник Максим Буткевич став лауреатом спецвідзнаки імені Анни Франк

Нагороду полоненого Максима Буткевича отримав батько, професор Олександр Буткевич. (facebook.com/oksana.markarova)

Український правозахисник та журналіст Максим Буткевич, якого утримують в російському полоні, отримав важливу нагороду - відзнаку імені Анни Франк.

 

Ця премія щорічно вручається особам, які зробили вагомий внесок у захист прав людини. Нагорода була вручена Максиму Буткевичу посольством Нідерландів у Сполучених Штатах Америки. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила пані посол України в США Оксана Маркарова.

 

"Дуже зворушена церемонією вручення нагороди імені Анни Франк, яку щорічно проводить Посольство Нідерландів у США. Нею удостоюють осіб за вагомий внесок у справу захисту прав людини, боротьбу з антисемітизмом, расизмом та мовою ворожнечі", – написала Маркарова.

 

 

Цього року лауреатом нагороди Анни Франк став сенатор Бен Кардін, голова сенатського Комітeту у закордонних справах.

 

У 2012 році він разом із сенатором Джоном Маккейном став автором Закону Магнітського, що запровадив персональні санкції проти осіб, відповідальних за порушення прав людини та принципів верховенства права.

 

Водночас лауреатом спеціальної відзнаки став Максим Буткевич. Нагороду сина приїхав одержати батько Максима, професор Олександр Буткевич.

 

Оксана Маркарова розповіла, що у своїй промові під час церемонії вручення нагород згадала про каштан біля фамільного будинку Анни Франк в Амстердамі, який став символом нагороди Анни Франк.

 

"Про каштан, який є символом незламного Києва, нашої столиці, що була окупована нацистами у 1941 році та яку в лютому 2022 році намагалися окупувати російські війська. Саме завдяки таким незламним воїнам, як Максим, нам вдається продовжувати боротьбу за нашу незалежність і за нашу перемогу", – додала Маркарова.

 

Нагадаємо, Максим Буткевич є учасником Революції на граніті, викладачем Києво-Могилянської Академії, журналістом, співзасновником ZMINA та Громадського радіо, координатором "Ресурсного центру допомоги вимушеним переселенцям", учасником Комітету солідарності з заручниками Кремля та проєкту "Без кордонів".

 

Від початку повномасштабного вторгнення Росії він долучився до війська, а у червні 2022 року потрапив у полон в Луганській області. 

 

Російські окупанти винесли Буткевичу "вирок" за сфабрикованими звинуваченнями у "жорстокому поводженні з цивільним населенням" та увʼязнили правозахисника на 13 років.

 

Як повідомляла УМ, украінського військовополоненого, правозахисника і засновника «Громадського радіо» Максима Буткевича так званий російський суд «ЛНР» ув'язнив на 13 років. Окупанти визнали його винним у нібито «воєнних злочинах».