Екіпаж російського Мі-8 прилетів на Харківщину: пілот здався, ще двох - знищено

18:14, 23.08.2023
Екіпаж російського Мі-8 прилетів на Харківщину: пілот здався, ще двох - знищено

ГУР підтвердило, що російський Мі-8 приземлився в Полтаві та перейшов під контроль українських військових (Фото з відкритих джерел)

Російський гелікоптер вчинив приземлення на українській території, після чого екіпаж здався українським військовим. Ця інформація була підтверджена Генеральним управлінням розвідки Міністерства оборони України (ГУР), однак подробиці події обіцяють надати пізніше.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив головний редактор »Уензор НЕТ»  Юрій Бутусов.

 

"Ця історія обіцяє стати легендарною. Російський бойовий гелікоптер Мі-8 разом з усім екіпажем перелетів до України та здався ЗСУ. Про це повідомив російський пропагандистський канал. Росіяни повідомляють, що причина перельоту - навігаційні помилки, але без сумнівів, це чергова російська брехня. Адже якщо гелікоптер перелетів на аеродром Полтави (насправді гелікоптер здійснив посадку на Харківщині - Ред.), як повідомив російський блогер, то він знаходиться приблизно в 300 км від лінії фронту, і приземлитись там росіяни могли тільки усвідомлено, в результаті добре підготовленого перельоту", - йдеться в повідомленні.

 

Пропагандисти кажуть про навігаційні помилки, але, зазначив Бутусов, гелікоптер летить на низькій висоті, малій швидкості, тому екіпаж добре бачить усі наземні орієнтири.

 

"Помилитись на 300 км просто неможливо, це велика витрата пального. Ніяких випадковостей бути не може. Якщо усе було так як написали росіяни, то не виключено, що має місце перша в історії усвідомлена здача у полон російського бойового гелікоптера! Це просто сенсація, яка деморалізує путінську еліту військової авіації. Чекаємо деталей від українських офіційних джерел, але ця тема обіцяє бути в усіх світових медіа. Невже екіпаж гелікоптера вирішив доєднатись до лав Легіону Свобода Росії та Російського добровольчого корпусу? Було б цікаво почути заяву російських пілотів", - підсумував журналіст. 

 

Пізніше в Головному управлінні розвідки Міноборони підтвердили цю інформацію, але подробиці пообіцяли надати пізніше. "Офіційна інформація буде. Попередньо, так, така інформація є. Трішки треба почекати, ведеться робота з екіпажем зокрема. Все гаразд, новини будуть", - заявив в ефірі телемарафону представник ГУР МО Андрій Юсов.

 

ДОПОВНЕНО: Згодом у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України підтвердили спеціальну операцію з російським гелікоптером Мі-8. Керівник ГУР Кирило Буданов розповів, як вдалося це зробити.

За його словами, розвідка змогла знайти правильний підхід до людини та створити умови, щоб вивезти непомітно всю його родину з території Росії.

 

«Зрештою створити такі умови, щоб він зміг перегнати повітряне судно з екіпажем, який не знав, що відбувається. Коли вони зрозуміли, де сіли, то спробували втекти. На жаль, вони були знищені. Хотілося б живими, але маємо що маємо», – сказав Буданов у коментарі кореспондентці проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії Анжеліці Руденко.

 

Керівник ГУР стверджує, що наразі вертоліт перебуває у Києві, а побачити його та поспілкуватися з пілотом можна буде після оприлюднення “офіційної кінострічки”.

 

Буданов наголосив, що у пілота є два варіанти подальших дій, проте він схиляється до того, щоб залишитися в Україні. Проте очільник розвідки не розповів, якою може бути мотивація російського пілота. Буданов вважає цю операцію однією з найкращих, проведених ГУР, за всю історію України.

 

Як повідомляла УМ, спікер державного проєкту здачі в полон російських і білоруських військових "Хочу жити" Віталій Матвієнко заявив, що впродовж квітня висловили бажання здатися в полон 3200 російських військових, що на 10% більше, ніж місяцем раніше.