Ветеран АТО Ігор Гуменюк підірвав себе гранатою в суді під час штурму КОРД

20:48, 05.07.2023
Ветеран АТО Ігор Гуменюк підірвав себе гранатою в суді під час штурму КОРД

Правоохоронці очепили Шевченківський райсуд після вибуху та намагалися затримати Ігоря Гуменюка. (Фото МВС України)

Ветеран АТО, боєць добровольчого батальйону «Січ» Ігор Гуменюк підірвав себе гранатою, коли будівлю Шевченківського райсуду Києва штурмували бійці спецпідрозділу КОРД у середу ввечері.

 

Гуменюк обвинувачувався у вбивстві правоохоронців біля будівлі Верховної Ради під час заворушень 31 серпня 2015 року. Його справа розглядалася 8 років.

 

Як інформує Україна молода, резонансну подію прокоментував журналістам на місці очільник МВС Ігор Клименко, передає МВС.

 

За його словами, правопорушник загинув на місці, двох правоохоронців поранено.

 

«За попередньою інформацією, підірвав себе. Під час штурму приміщення поранені двоє бійців КОРДу. Їхні життя врятували щити, з якими рухалися спецпризначенці», - сказав міністр.

 

Пан Клименко підтвердив, що чоловіком, який влаштував вибух в суді, є Ігор Гуменюк, який був фігурантом іншого провадження, яке розглядалося 8 років. Весь цей час Гуменюк перебував у СІЗО.

 

Події розгорталися наступним чином: Гуменюка доставили 5 липня на чергове засідання суду. Після засідання він, за попередньою інформацією, підірвав невстановлені вибухові пристрої в туалеті і спробував утекти. Його зупинили караульні пострілом у повітря.

 

Після цього ветеран забарикадувався в конвойному приміщенні. Під час штурму пролунав ще один вибух, внаслідок якого загинув сам Гуменюк, двоє КОРДівців отримали поранення нижніх кінцівок.

 

На запитання журналістів, як підсудному вдалося пронести вибухові пристрої, Клименко відповів, що це має встановити слідство.

 

За нинішніми подіями, правоохоронці розпочали досудове розслідування за двома статтями: спроба втечі підсудного з-під варти, вчинена способом небезпечним для життя багатьох людей та посягання на життя працівника правоохоронного органу, повідомляє столична прокуратура.

 

«Сам Гуменюк загинув саме від вибухового пристрою. Зараз на місці працюють вибухотехніки, для того, щоб бути впевненими, що на місці злочину відсутні будь-які вибухові предмети або пристрої. Кримінальні провадження вже відкриті – це посягання на життя працівників правоохоронних органів і посягання на втечі з-під варти суду», – розповів міністр.

 

 

Водночас Київська міська прокуратура повідомляє, що за процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури м. Києва розпочато досудове розслідування за фактом спроби втечі підсудного з-під варти, вчинене способом небезпечним для життя багатьох людей (ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 393 КК України).

 

За фактом заподіяння тілесних ушкодження правоохоронцям до ЄРДР внесено відомості за ст. 348 КК України - посягання на життя працівника правоохоронного органу.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Ігор Гуменюк родом із Кам'янця-Подільського. До подій Євромайдану, у яких брав активну участь, був студентом. Після Майдану став добровольцем батальйону «Січ» (офіційно — рядовим міліції). Служив у Кураховому та Пісках, неподалік Донецького аеропорту. Знайомі учасники добровольчих батальйонів характеризують його як «сміливого бійця».

 

Ігор Гуменюк очолював Кам'янець-Подільський осередок ВГО «Сокіл». Також був активістом ВО «Свобода», хоча офіційно до членів партії не належить.

 

Був обвинуваченим у справі про вибух біля будівлі Верховної Ради під час заворушень 31 серпня 2015 року, хоча сам Ігор Гуменюк своєї вини не визнавав до останнього.

 

У тій трагедії загинули 4 бійця Нацгвардії, постраждали 157 людей.