Воєнний стан: Верховна Рада ухвалила закон про доплати військовим

15:44, 28.06.2023
Воєнний стан: Верховна Рада ухвалила закон про доплати військовим

За законопроект №9342 проголосували 311 народних обранців. (facebook.com/verkhovna.rada.ukraine)

Верховна Рада ухвалила в цілому скандальний законопроект №9342 про доплати військовослужбовцям під час воєнного стану в Україні.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив нардеп від фракції "Голос" Ярослав Железняк у соцмережах у середу.

 

«Через 2,5 місяці після голосування правки про "30 тисяч", парламент нарешті прийняв у другому читанні та в цілому законопроект №9342 про доплати військовим», - написав обранець.

 

За цей закон проголосували 311 народних обранців.

 

На сторінці Верховної Ради у соцмережах повідомляється:

 

«9342 — передбачили щомісячну додаткову винагороду військовослужбовцям від 30 до 100 тисяч гривень пропорційно часу виконання бойових (спеціальних) завдань.

 

Аналогічні виплати передбачені для військовослужбовців, які отримали травму (поранення, контузію, каліцтво) під час ведення бойових дій та які зараховані у розпорядження відповідного командира під час тимчасової непридатності до військової служби».

 

Основна задача законопроекту – військовослужбовцям щомісячно виплачується додаткова винагорода у 30 - 100 тис грн. Доплата виплачується на умовах, у розмірах та в порядку, встановлених КМУ.

 

Збережені норми:

 

Доплати строковикам лишили 6000 грн/міс, курсантам – 2350 грн/міс. Теж за порядком КМУ.

Відпустки для військових: до 30 днів щорічна + до 10 днів за сімейними обставинами для курсантів: до 10 днів зимової + до 20 днів літньої.

Не допускаються до участі у веденні бойових дій військовослужбовців з числа призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, які не пройшли курс базової військової підготовки

Мінімальний термін проходження базової військової підготовки - не менше одного місяця.

 

Інші норми:

 

Для поранених, які визнані непридатними до військової служби та зараховані у розпорядження відповідних командирів – два місяці виплат за останньою займаною посадою, з 3-го місяця до закінчення розпорядження – додаткова виплата 20100 грн за порядком КМУ;

померлим внаслідок поранення передбачена одноразова виплата у розмірі 100 тис грн на умовах і порядку КМУ;

тяжко пораненим на лікуванні, полоненим та зниклим без вісти щомісячна додаткова винагорода у 100 тис грн на умовах і порядку КМУ;

мінімальний поріг доплати для інструкторів – 15 тис грн за порядком КМУ;

щорічна відпустка строковикам збільшилася з 10 до 30 днів;

безперервна відпустка на лікування – не більше 4 місяців;

 

Нагадаємо, прийнятий Радою в квітні законопроєкт про повернення виплати 30 тисяч гривень військовим не визначав джерел фінансування цих додаткових витрат у понад 4 млрд доларів, тому його критикували в МВФ.

 

Як повідомляла «УМ», на початку травня Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний і міністр оборони Олексій Резніков звернулись до парламенту з проханням відкласти розгляд законопроєкту № 8312 про повернення військовим доплати у 30 тисяч гривень.