Роковини депортації: партизани з руху «Атеш» обіцяють повернутися до Криму

13:31, 18.05.2023
Роковини депортації: партизани з руху «Атеш» обіцяють повернутися до Криму

18 травня 1944 року з Криму був примусово депортований кримськотатарський народ. (Фото з відкритих джерел)

Кримські татари після репресій та депортацій 1944 року повернулися додому, однак з 2014 року Москва відновила їхній геноцид. Партизани з руху «Атеш» переконані, що повернуться знову додому, як це робили й раніше.

 

Як повідомляла Україна молода, партизанський рух «Атеш» з нагоди Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу опублікував звернення.

 

Військовий рух українців і кримських татар пригадав воєнні злочини диктатора Йосипа Сталіна, що сталися 79 років тому.

 

Тільки протягом 18 – 20 травня 1944 року депортували понад 190 тисяч кримських татар

 

«Шановні киримли, 79 років тому над нашим народом скоїли страшний злочин. Комуністичні негідники на чолі з шайтаном Сталіним насильно вигнали наш народ з нашого ж дому, убивши при цьому десятки тисяч людей», – мовиться у повідомленні.

 

Масова депортація кримських татар з Криму за наказом Сталіна відбулася у травні 1944 року під час Другої світової війни. Радянський диктатор, як і його російські сучасники, цинічно звинуватив кримських татар в колаборації з нацистськими окупантами.

 

Тільки протягом 18 – 20 травня 1944 року понад 190 тисяч кримських татар було виселено з Криму до різних регіонів Середньої Азії та Сибіру. Внаслідок депортації тисячі людей загинули через небезпеки пересування, недостатні умови життя та репресії.

 

«Пам'ять про це житиме в нас до закінчення часів. Проживши десятки років, повернувшись додому, ми вірили, що це більше не може статися. Але ми помилялися... Окупувавши Крим, Путін знову позбавив нас дому. Але ні репресії, ні вбивства рашистського режиму не змогли зломити нашу волю до опору», - 

заявили в "Атеш".

 

Депортація кримських татар тривала до 1989 року, коли їм було дозволено повернутися в рідний Крим. Ця подія стала однією з найтемніших сторінок в історії кримськотатарського народу. Вона визнається багатьма країнами та організаціями як акт геноциду та порушення прав людини.

 

В «Атеш» зазначають, що кримські татари знову перебувають у центрі трагічних історичних подій. Та тепер, як наголошують партизани, вони мають сили чинити опір тиранії. Відтак, в "Атеш" переконані, що кримські татари повернуться у рідний Крим.

 

«Ми знову перебуваємо в центрі трагічних історичних подій, але тепер у нас є сила, у складі якої ми можемо вести спротив. Ми стояли біля витоків створення "Атеш" і ми віримо, що ця грізна зброя допоможе здобути нам перемогу! Ми повернулися додому тоді, і повернемося знову, під нашим, синьо-жовтим прапором!»– йдеться у повідомленні.

 

Що відомо про рух "Атеш"

— Військовий рух українців і кримських татар "Атеш" чинить опір російським окупаційним силам. Партизани влаштовують окупантам несподівані "бавовни", а також публікують інформацію щодо пересування військ агресора.

— Зокрема, 18 травня "Атеш" повідомив про активне перекидання російської техніки через окупований Маріуполь. Партизани зазначають, що вдень ворог перекидає легку техніку, а вночі – важку.

— Також зранку 18 травня рух повідомив про те, що невідомі підірвали залізничні колії біля окупованого Бахчисарая. Унаслідок цього рух на ділянці Севастополь – Сімферополь неможливий.

— Завдяки цьому росіяни деякий час не зможуть постачати своє угруповання військ у Херсонській та Запорізькій областях.

— Завдяки "Атешу" російські загарбники не можуть спокійно почуватися на окупованих територіях. Нещодавно партизани заявили, що Севастополь – це їхня головна база в Криму.

—У русі "Атеш" наголосили, що мають безліч агентів, які щодня виконують завдання з розвідки, знищення техніки, інфраструктури та особового складу ворога.

 

Як повідомляла УМ, Міністерство закордонних справ закликає світ визнати геноцидом депортацію кримськотатарського народу в 1944 році і вимагає від рф звільнити всіх політвʼязнів та припинити порушення прав людини на тимчасово окупованому Кримському півострові.