Екскомбат «Беркуту» Ростислав Пацеляк арештований у справі вбивств активістів Майдану

13:17, 25.04.2023
Екскомбат «Беркуту» Ростислав Пацеляк арештований у справі вбивств активістів Майдану

Пацеляк організував теракт проти учасників Майдану, внаслідок чого загинули 3 людини (Фото Офісу генпрокурора)

Апеляційний суд заарештував без права внесення застави колишнього командира львівського батальйону міліції особливого призначення «Беркут» Ростислава Пацеляка, якого підозрюють у причетності до вбивств активістів Майдану.

 

Як інформує Україна молода, про це пише Офіс генпрокурора.

 

За матеріалами слідства, 18 лютого 2014 року Пацеляк організував теракт із допомогою своїх підлеглих, щоб завадити мітингувальникам рухатися з Майдану Незалежності до Верховної Ради України.

 

Слідство вважає, що екскомандир «Беркуту» безпідставно наказав співробітникам застосувати вогнепальну зброю і спецзасоби проти активістів Майдану. Через це загинули три людини. Ще 125 людей отримали поранення різного ступеню тяжкості, зокрема вогнепальні.

 

22 березня цього року Державне бюро розслідуваньповідомило про підозру Ростислава Пацеляку. Його підозрюють у перевищенні службових повноважень, вчиненні терористичного акту, організації спричинення тяжких тілесних ушкоджень, а також вчиненні умисних убивств і закінчених замахів на вбивство двох і більше учасників акцій протесту.

 

Спецпідрозділ «Беркут» ліквідовано наказом міністра внутрішніх справ Арсена Авакова після подій на Майдані взимку 2014 року. «Беркутівців» вважають причетними до вбивств мирних протестувальників, до зникнення людей та катувань.

 

Як повідомляла УМ, незабаром зрадник Євген Балицький, який очолює окупаційну "адміністрацію" Запорізької області, постане перед судом, оскільки досудове розслідування завершено. Його судитимуть за посягання на територіальну цілісність України та колабораціонізм.