Оксен Лісовий спростить навчання українських школярів за кордоном

15:11, 13.04.2023
Оксен Лісовий спростить навчання українських школярів за кордоном

Оксен Лісовий (ліворуч) пропонує зміни в системі освіти. (facebook.com/UAMON)

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий планує спростити навчання для українських школярів, які одночасно навчаються у закордонних та українських школах, щоб отримати державні документи про освіту.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Лісовий повідомив в ефірі "Сніданку з 1+1".

 

За даними міністра освіти, від пів мільйона до мільйона дітей навчаються за кордоном в місцевих школах, адже такими є вимоги іноземного законодавства.

 

«Але при цьому вони (українські школярі – Ред.) хочуть отримати українські атестати і українські свідоцтва про базову середню освіту. І паралельно навчаються в українських школах, перенавантажуючись просто колосально», – сказав пан Лісовий.

 

На його думку, в такій ситуації учні вимушені обирати, але потрібно зробити так, щоб цей вибір не стояв.

 

«Максимально спростити їм навчання у школах, залишивши наше бачення. Так, залишити унікальні наші предмети, універсальні предмети зараховувати. Тут теж є складнощі в синхронізації програм, але ми повинні це зробить», – наголосив пан Оксен.

 

 

Керівник Міносвіти розповів і про інші плани відомства, одне з яких – максимально можливе повернення до очного навчання. Для цього обов'язково потрібно створити укриття у кожній школі, над чим уже працює МОН.

 

«Онлайнове навчання, навіть якщо воно якісне, випускає величезні сегменти, важливі для формування особистості – соціалізацію, спілкування дітей, розвиток м’яких навичок. Тому, перш за все, прагнемо вивести в аудиторне навчання максимальну кількість дітей, де це можливо», – сказав Лісовий.

 

Ще одне завдання – організувати якісне онлайн-навчання всюди, де неможливо вивести учнів на очне навчання через небезпеку.

 

Також міністр хоче цифровізувати систему освіти: не лише збирати дані, а й оптимізувати доступ до освіти через створення індивідуальних кабінетів

 

«Особливо в умовах, коли ми повинні відбудовуватись, системно організувати роботу з донорами, чітко ставити їм завдання, нам потрібно цифровізувати тотально освіту, щоб ми могли нормально обраховувати економіку», – каже урядовець.

 

Як повідомляла «УМ», нещодавно новопризначений міністр освіти та науки Оксен Лісовий заявив, що система освіти України має формувати у молодого покоління історичну пам’ять на емоційному рівні.

 

На його думку, спотворене «історичною наукою» минуле гарантує ті події, що відбувались навесні минулого року і відбуваються зараз на окупованих територіях.