Влада спростовує фейк про взяття Бахмута

13:39, 03.04.2023
Влада спростовує фейк про взяття Бахмута

Бахмут залишається українським. (Фото Генштабу ЗСУ)

Речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий заявив, що росіяни далекі від того, щоб захопити місто Бахмут на Донеччині, а навколо адмінбудівлі міськради точаться бої.

 

Як інформує Україна молода, про це він повідомив у коментарі Reuters.

 

«Бахмут - український, і вони (росіяни- ред.) нічого не захопили і, м'яко кажучи, дуже далекі від того, щоб це зробити», - зазначив пан Череватий.

 

"Навколо будівлі міської ради (Бахмута) йдуть бої, вони нічого не захопили в юридичному сенсі», - уточнив речник Східного угруповання військ ЗСУ.

 

Раніше засновник ПВК "Вагнер" оприлюднив відео, на якому розповідає, що начебто над адмінбудівлею було піднято російський прапор у пам'ять про "воєначальника" Владлена Татарського. Пригожин вважає, що "юридично" місто захоплено окупантами.

 

Про те, що Бахмут Донецької області, навколо якого 2023 року тривають найважчі бої, залишається українським, заявив у Telegram і глава Офісу президента України Андрій Єрмак, наголосивши, що оприлюднене Пригожиним відео, це фейк. 

 

«Бахмут – це Україна. Спокійно реагуйте на фейки тих, хто вигадує "пабєду", якої в реальності нема»,- підкреслив він.

 

Тоді як Череватий додав, коментуючи відео окупантів: "Вони підняли прапор над якимось туалетом. Вони прикріпили його збоку невідомо до чого, повісили свою ганчірку і сказали, що захопили місто. Ну і добре, нехай думають, що взяли".

 

2 квітня у Міноборони закликали довіряти військовим, які захищають Бахмут, і запевнили, що реагування на поточну ситуацію здійснюється з урахуванням принципу військової доцільності.

 

Інтенсивні бої в районі Бахмута почалися в липні 2022 року і тривають досі. У Генштабі ЗСУ зазначали, що на захоплення Бахмута РФ кинула найпідготовленіші частини регулярних військ і вагнерівців, більшість артилерії окупантів зосереджено саме на цьому напрямку.

 

Як повідомляла "УМ", президент України Володимир Зеленський  раніше заявляв, що "здавати Бахмут ніхто не буде". Він зазначав, що, якщо росіяни візьмуть Бахмут, вони захочуть "піти далі".

 

6 березня на засіданні ставки верховного головнокомандувача керівництво армії висловилося за продовження оборонної операції в Бахмуті. 15 березня на ще одному засіданні ставки, за словами Зеленського, думка учасників була, як і раніше, одностайною: посилювати оборону Бахмута і знищувати окупантів максимально.

 

Оборонна операція в районі Бахмута має найважливіше стратегічне значення для стримування російських окупантів і є головною у стійкості оборони всього фронту, наголосив 14 березня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

 

26 березня Залужний повідомив, що ситуацію на цьому напрямку вдається стабілізувати