Свято-Покровський собор у Хмельницькому перейшов до ПЦУ після побиття захисника

22:12, 02.04.2023
Свято-Покровський собор у Хмельницькому перейшов до ПЦУ після побиття захисника

Хмельничани проголосували за перехід собору до автокефальної ПЦУ. (suspilne.media)

Близько тисячі вірян та активістів зібралися біля Свято-Покровського кафедрального собору в Хмельницькому в суботу, яких обурило скандальне побиття військового ЗСУ московськими попами.

 

Люди не лише вимагали пояснень, але й проголосували за перехід собору від УПЦ МП до автокефальної ПЦУ.

 

Відтак, у соборі вже пролунала перша молитва українською мовою!

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють журналісти з місця події, а також голова ревізійної комісії Юрій Смаль та мер Хмельницького Олександр Симчишин в суботу ввечері.

 

За попередніми даними, на зібранні офіційно зареєструвалося 1235 людей. Відомо, що ключі від храму передали ревізійній комісії, яку обрали містяни під час зібрання.

 

Члени комісії зайшли в середину храму й описують майно. До Великодня за східним обрядом там не проводитимуть Богослужінь, повідомив Юрій Смаль у коментарі  Суспільне Хмельницький.

 

 

Вже 3 квітня представники комісії віднесуть документи про перереєстрацію релігійної громади до Хмельницької ОВА.

 

При цьому мер Хмельницького Олександр Симчишин повідомив, що вже сьогодні, 2 квітні, у Свято-Покровському кафедральному соборі лунає гімн України та молитва за українських воїнів.

 

«Перша молитва українською мовою за Україну, за українських воїнів у соборі», – написав мер у соцмережах.

 

За його словами, у Хмельницькій міськраді розглянуть питання щодо припинення користування всіма земельними ділянками УПЦ МП на території громади.

 

Військовий капелан ЗСУ архімандрит Даниїл (Тарнавський) у коментарі hromadske розповів, що зараз "відбуваються офіційні перереєстраційні заходи".

 

«Ми описуємо майно, яке належить кафедральному собору, щоб завтра тут нічого не винесли і не сказали, що хтось щось вкрав», — сказав капелан.

 

Після цього собор опечатають, а згодом у церкві почне проводити богослужіння ПЦУ, стверджує Даниїл.

 

Як повідомляла «УМ», в соборі у Хмельницькому вранці 2 квітня священнослужитель і віряни побили військового. Поліція відкрила кримінальне провадження проти священника, а на  військового на місці події склали протокол про адміністративне правопорушення.