Фото, що облетіло увесь світ: Снайдер зустрівся із солдатом, який в окопі читав його книгу

12:27, 25.03.2023
Фото, що облетіло увесь світ: Снайдер зустрівся із солдатом, який в окопі читав його книгу

Тімоті Снайдер та Олександр Ширшин із тією самою книгою історика. (facebook.com/UkrainianCatholicUniversity)

Професор Єльського університету Тімоті Снайдер провів лекцію для студентів та викладачів Українського католицького університету та зустрівся з Олександром Ширшиним,  який зафільмував, як у окопі читав його книжку.

 

Фото облетіло увесь світ.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляється у Фейсбуці  Українського католицького університету.

 

Снайдер привітався з учасниками зустрічі українською мовою, а також на кілька запитань відповідав українською. Професор Грицак напередодні зустрічі зібрав запитання до історика від військових зі спільноти УКУ, які нині служать у ЗСУ і перебувають на фронті.

 

«Моя робота як історика зараз спрямована проти наративів ЄС, бо їхні наративи зараз не про поразку, а про мир. Хоча я вважаю, поразка є дуже важливою. Те, що трапилося в травні 1945 року з німцями, не було миром, це було поразкою. Німці кажуть: «Важливо для імперій отримати поразку, як це зробила наша країна». Це урок, який ми маємо винести з цієї війни», - сказав під час лекції Снайдер.

 

Військовий, що читав в окопі книгу Тімоті Снайдера, - боєць львівської 80-ки та випускником УКУ Олександр Ширшин, він назвав зустріч “випадковою невипадковістю” та подякував активістам за надану можливість.

 

 

Згодом Олександр Ширшин розповів, що фотографію, на якій він читає книгу Снайдера, було зроблено в окопі в районі Яцьківки на Донеччині, на той час він був у складі 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ, проте нині перевівся до іншої бригади.

 

«Ми вже йшли за річкою в лісі і окопувалися. Завершували доробляти окоп і я вирішив почитати, а хлопці зробили фотографію, – розповідає Олександр. – Я був дуже здивований, не очікував, що Тімоті Снайдер опублікує світлину у себе. Я його поважаю, як історика, він фахівець у своїй справі. Я мало стикаюся з людьми такого рівня. Це одна з книжок, яку я читав на війні, один з напрямків», - зазначив Ширшин.

 

Загалом воїн каже, що військові чимало читають під час бойових завдань чи коли мають вільну хвилинку.

 

«Я знаю багато таких людей. Це дуже приємно, адже цим точно відрізняємося від москалів. Хтось читає художню літературу, хтось професійну, а хтось історичні книжки», – зазначає Олександр.

 

Як відомо, історик Тімоті Снайдер 2 січня зробив твіт українською мовою «Найвища честь для автора ― читач», з фото, на якому український воїн в окопі читає його книгу The Road to Unfreedom. 

 

Менше як за добу пост набрав 1,7 млн переглядів.

 

Відзначимо, на початку листопада професор історії Єльського університету, американський історик Тімоті Снайдер приєднався до команди амбасадорів фандрейзингової платформи United24. Снайдер збирає кошти на систему протидії ворожим БПЛА, якими Росія постійно атакує об’єкти критичної інфраструктури в Україні.

 

Як повідомляла "УМ", раніше Тімоті Снайдер назвав 15 причин для перемоги України у війні