Тимофій Шадура: у 30-й бригаді назвали прізвище розстріляного росіянами Героя

12:52, 07.03.2023
Тимофій Шадура: у 30-й бригаді назвали прізвище розстріляного росіянами Героя

Дата народження розстріляного героя в соцмережах дещо відрізняється: одні зазначають рік народження 1983 - інші вказують 1982. (Фото: facebook.com/30brigade)

Загиблим від рук окупантів за гасло "Слава Україні!" , за попередньою інформацією – є військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади Тимофій Шадура.

 

Як інформує УМ, про це 7 березня повідомила пресслужба бригади у соцмережах, зокрема, у Фейсбуці.

 

«Вчора в соціальних мережах та засобах масової інформації було оприлюднено відеозапис розстрілу військовослужбовця Збройних Сил України, якого російські окупанти стратили після його слів "Слава Україні!"

 

За попередніми даними, загиблим є військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади Тимофій Миколайович Шадура», - сказано в повідомлені.

 

Цю інформацію підтвердили і Сухопутні війська ЗСУ в соцмережах. 

 

Вказано, що Тимофій Шадура вважається зниклим безвісти з 3 лютого 2023 року після бойових дій в районі міста Бахмут.

 

Наразі тіло нашого військовослужбовця знаходиться на тимчасово окупованій території.

 

У бригаді наголошують, що остаточне підтвердження щодо особи буде встановлено після повернення тіла та проведення відповідних експертиз.

 

Водночас у Генштабі ЗСУ акцентували: "Розстріл беззбройного полоненого – цинічне й зухвале нехтування Нормами міжнародного гуманітарного права та звичаїв війни. Так вчиняють нікчемні вбивці, але не воїни. Російські окупанти вкотре засвідчили, що головною їхньою метою в Україні є лише звіряче винищення українців. 
 
Особу мужнього українського воїна попередньо встановлено. Остаточну відповідь дадуть відповідні експертизи.
 
Жодна смерть нашого воїна не залишиться без відплати. Але ми зробимо це у законний та справедливий спосіб – на полі бою, в суді або в міжнародному трибуналі.
З холодною головою, з дотриманням правил війни та з честю ми обов’язково помстимося за кожного!". 
 
 
Додамо: як розповів староста Глезненської Старостинського округу Любарської територіальної громади Сергій Мельник - страчений росіянами військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади Тимофій Шадура родом із села Мала Деревичка Любарської громади Житомирської області.

 

«Тимофій Шадура із села Мала Деревичка. Він був мобілізований і в кінці грудня минулого року пішов захищати Україну. Він із багатодітної сім’ї, де виховувалося шестеро дітей – 5 синів і донька. Тимофій був найстаршим», - зазначив Мельник.

 

За його словами, чоловік працював у колгоспі, а потім займався домашнім господарством. Своєї сім’ї не мав, проживав із мамою.

 

Як повідомляла УМ, Уповоноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець розіслав колегам-омбудсменам відео розстрілу росіянами полоненого бійця ЗСУ.

 

Нагадаємо, у понеділок, 6 березня, соцмережами почало ширитись відео, на якому український військовий, котрий потрапив у полон окупантів, каже: "Слава Україні". Відразу після цих слів загарбники розстріляли українця. В Офісі президента пообіцяли помститись за його смерть.