Бійці ЗСУ спілкуються переважно українською - Тарас Кремінь

16:05, 13.02.2023
Бійці ЗСУ спілкуються переважно українською - Тарас Кремінь

У лавах ЗСУ відбувається лагідна українізація. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Повномасштабне російське вторгнення вплинуло на мовні процеси і чимало людей відмовилися говорити мовою окупанта.

 

Проте навіть через рік війни ще й досі залишаються поціновувачі мови країни - агресорки.

 

Досить часто російськомовні власники паспорта України поширюють наративи, нібито на фронті захисники спілкуються винятково російською. 

 

Як інформує Україна молода, про відношення військових до «мовного» питання повідомляє уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в інтерв'ю Главкому.

 

Після 24 лютого в Україні відбулися кардинальні зміни в частині переходу громадян на українську мову і відмови від інших, стверджує мовний омбудсмен.

 

«Це є результатом роботи різних груп, які наполягали на вилученні російської мови з освітнього процесу у школах, вилученні творів російських письменників із програми зарубіжної літератури», — пояснює він.

 

Ба більше, у ЗСУ, які нині віддано захищають нас від російської навали і де зібрано представників усіх регіонів України та навіть іноземних громадян, українська переважає.

 

Щодо порушення мовного законодавства у військовій сфері, то до Офісу мовного омбудсмена протягом року надійшло лише одне звернення про начебто незастосування державної мови в одному з військових шпиталів.

 

«Але в тому випадку в тісній комунікації з головним лікарем проблема була нейтралізована. Можливо, десь інформація була викладена у зверненні на нашу адресу некоректно, але саме у Збройних силах України українська переважає і звернень як таких на нашу адресу немає», — повідомив Кремінь.

 

Нагадаємо, викладачка Державного торговельно-економічного університету (ДТЕУ) проводила лекції студентам російською мовою. На зауваження студентів та їхніх батьків вона радила їм відправитися на фронт і там боронити українську. Адміністрація вишу розірвала трудовий договір із російськомовною викладачкою.

 

Як повідомляла УМ, мовний омбудсмен Тарас Кремінь пригрозив звільненням директорам шкіл, де виникають конфлікти на мовному ґрунті, оскільки освітній процес має здійснюватися державною мовою. У інакшому випадку керівництво слід замінити.