Лубінець порізав квиток Євроінституту омбудсмана після вивозу українських дітей з Австрії до рф

14:15, 08.02.2023
Лубінець порізав квиток Євроінституту омбудсмана після вивозу українських дітей з Австрії до рф

Дмитро Лубінець на знак протесту демонструє знищення членського квитка Омбудсмана

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець через незаконний вивіз двох українських дітей з Австрії до Росії пошматував членський квиток Європейського інституту Омбудсмана і заявив, що виходить зі складу організації.

 

Як інформує Україна молода, про це він написав на своїй сторінці  у Фейсбуці.

 

«Надіслав терміновий лист членам Європейського інституту омбудсмана про вихід із цього об’єднання. Цей крок став наслідком того, що двох українських дітей, які перебували на території Республіки Австрія через російську збройну агресію, "правозахисник Європейського інституту омбудсмана (ЄІО)" вивіз на територію РФ.

 

За інформацією ЗМІ, це зробив доктор Йозеф Зігеле, Генеральний секретар ЄІО, член правління ЄІО та заступник омбудсмана Тіролю. Владою Австрії розпочате офіційне розслідування щодо дій Й. Зігеле»,— йдеться в повідомленні.

 

Лубінець підкреслив, що дії Зігеле є порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Він також заявив, що насильницька передача дітей у даному випадку "є однією з ознак геноциду".

 

За словами українського омбудсмана, в ЄІО не провели внутрішнього розслідування та не наклали санкції на Зігеле. Президент організації не відповів на запити Лубінця.

 

«Звернувся до колег, які є членами Інституту, розглянути можливість негайного виходу із Європейського інституту омбудсмана та засудити дії його керівництва»,- підкреслив він.

 

Як повідомляла УМ, із захоплених територій із 2014 року рф депортувала приблизно 700 тисяч українських дітей.