Бюрократичні тенета: родини загиблих в бою не отримують виплат

11:44, 12.12.2022
Бюрократичні тенета: родини загиблих в бою не отримують виплат

Михайло Липитенко - один із зниклих безвісті воїнів ЗСУ. (Фото: Фейсбук Тетяна Липитенко)

Родини загиблих в бою не отримують виплати за загибель через те, що вважаються зниклими без вісті, а зарплату бійців не отримують, бо причини зникнення не встановлені, хоча є відео бою.

 

Як інформує УМ, про це 12 грудня повідомив журналіст Юрій Бутусов у Фейсбуці.

 

«Після оприлюднення відео кривавої  атаки бійців 56-і бригади на Піски 5 вересня, до мене звернулась Тетяна Липитенко - мама одного з бійців, 27-річного Михайла Липитенка, розвідника бригади, мужнього та досвідченого воїна.

 

Вона попрохала втрутитись у бюрократичну розбірку. Бійці, які не повернулись з тієї атаки, і чиї тіла не були евакуйовані, визнані зниклими без вісті», - написав Бутусов.

 

Родини з дітьми не отримують гроші - бо зниклий без вісті значить, на бюрократичній мові, прирівнюється, фактично, до самовільного залишення частини. І ні грошей за загиблих ні заплату за живих родини не мають.

 

«Вважаю за необхідне, щоб Міноборони та ЗСУ навели лад у роботі з родинами зниклих бійців. Їм потрібна увага та потрібно визначити особливий статус - «зник без вісті при виконанні бойового завдання через неможливість евакуації», щоб усі виплати зберігались.

 

Бо не можна ставитись до воїна як до самовільно залишивших частину», - додає журналіст.

.

Це має означати, що воїн  вирушив на бойове завдання, і відповідальність за її повернення на його командирах, він залишається на завданні, якщо не визнано інше. І усе, що має належати бійцю та його родині має видаватись. Через певний час, наприклад 6 місяців, якщо даних про перебування нема, командування має ухвалити рішення про статус бійця - чи вважати його загиблим.

 

А поки такого рішення нема - родина має отримувати кошти.

 

«Прошу народних депутатів розглянути питання та визначити ці процедури у законному порядку. Бо рахунок зниклих йде на тисячі.

Слава українським воїнам, які йдуть у бій за свій народ, ми мусимо зробити усе належне для їхніх родин, неприпустимо позбавляти родини допомоги взагалі», - резюмував Юрій Бутусов.

 

Як повідомляла УМ, Зеленський повідомив співвідношення втрат росії та України.