У Красногірському жіночому монастирі співробітники СБУ виявили прапор «новоросії»

16:58, 08.12.2022
У Красногірському жіночому монастирі співробітники СБУ виявили прапор «новоросії»

У церквах московського патріархату СБУ виявило пропагандистську літературу, прапор малоросіії , портрети з Кирилом гундяєвим, який благословляв російських солдат на війну (Фото СБУ)

У Херсонській, Черкаській, Житомирській та Волинській областях Служба безпеки завершила обшуки на обʼєктах Української православної церкви московського патріархату та виявили там російські паспорти та прапор «новоросії»

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє СБУ 8 грудня.

 

Так, на території єпархії у Херсоні знайшли російські паспорти, прокремлівську літературу, «документи» окупаційних адміністрацій та прапори «л/днр». На території собору співробітники СБУ виявили колекцію ікон, які росіяни викрали з будинку почесного консулу Литви під час окупації Херсону, а також перепустки, які були виписані на імʼя «федерального радника військово-цивільної адміністрації рф» і російські паспорти місцевих священників (вони їх отримали під час окупації).

 

 

У Красногірському Свято-Покровському жіночому монастирі Черкаської області виявили прапор «новоросії» та бібліотеку з пропагандистською літературою російських авторів.

 

 

На території чоловічого монастиря Овруцько-Коростенської єпархії та скиту в Житомирській області викрили колишніх кримінальників, які підтримують звʼязок з абонентами рф. Наразі ці контакти перевіряє СБУ.

 

 

У ще одному монастирі Житомирщини знайшли людину, яка з 2020 року перебуває в загальнодержавному розшуку як безвісти зникла.

 

 

Під час огляду приміщень Свято-Миколаївського Милецького монастиря знайшли тексти молитов за росію та російські «підручники», у яких вихваляють кремлівський режим.

 

 

Як повідомляла УМ, у кінці листопада СБУ провела низку обшуків у храмах, монастирях і лаврах УПЦ МП, зокрема в Києво-Печерській. Серія обшуків почалася після скандалу через молебень у Києво -Печерській лаврі, під час якого парафіяни співали пісню «Звон плывет, плывет над Россиею, пробуждается Матушка-Русь». Священнику за це повідомили про підозру.

 

Згодом СБУ провела обшуки в монастирях на Закарпатті, у Мукачевській єпархії, в Івано -Франковській єпархії, у Почаївській духовній семінарії та в Тернопільській єпархії. Під час обшуків знайшли численні докази проросійської пропаганди та ймовірної співпраці представників УПЦ МП з росією.

 

1 грудня президент Володимир Зеленський заявив, що Рада національної безпеки та оборони України доручила уряду внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із росією. Насамперед це торкнеться Української православної церкви московського патріархату.