На Хмельниччині московські попи зірвали перехід храму до ПЦУ та ображали правоохоронців

12:55, 22.11.2022
На Хмельниччині московські попи зірвали перехід храму до ПЦУ та ображали правоохоронців

Мешканці села намірені переходити до ПЦУ однак попи Московського патріархату вступили у сутичку (Скріншот відео)

У селі Велика Березна Хмельницької області стався скандал за участю священників місцевого храму Української Православної Церкви Московського патріархату, мешканців села, які зібралися переходити до ПЦУ та бійцями українського спецпідрозділу Національної поліції «Сафарі». 

 

Представники духовенства накинулися на бійців, дорікаючи тим, що вони не на передовій. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив один з представників «Сафарі», депутат Полонської міськради Віталій Головня.

 

За його словами, священники «погрожували військовим, ображали та тягли руки». Це сталося поряд з церквою УПЦ МП під час зборів, які ініціювали мешканці села для розв'язання питання про перехід храму до складу Православної Церкви України (ПЦУ).

 

«Знаєте, що ми почули під стінами церкви МП (Московського патріархату)? «Що ви робите вдома?», «Чому не на передовій»... Найбільшою образою стала втіха прихильників російського світу від того, що люди села, які хотіли переходу, не набрали достатньої кількості голосів», –йдеться у публікації. 

 

Головня пояснив, що військові приїхали до села під час першої за час служби відпустки. На опублікованому ним відео інциденту знято, як бійці стоять між двома натовпами. З одного боку, зібралися противники переходу церкви до складу ПЦУ та священнослужителі, з іншого – прихильники цієї ініціативи.  

 

Раніше, за словами настоятеля Свято-Троїцької церкви Полонського округу ПЦУ Андрія Моравського, у Великій Березні священник, який підпорядковується Московському патріархату, не дозволив відспівати загиблого під час війни під Харковом 32-річного Сергія Цимбалюка. Чоловік помер 23 квітня, і сім'я не могла його поховати протягом 190 днів – тіло вдалося забрати з Харківської області лише після деокупації частини регіону. 

 

У селі Велика Березна є лише одна церква, і вона підпорядковується МП, проте родина відмовилася ховати його за участю священників Московського патріархату та запросили до храму служителя ПЦУ. Однак настоятель храму Ігор Бондарук не одразу дав на це згоду, попри вмовляння місцевої влади та правоохоронців. Зрештою, він погодився, однак за умови, що священник ПЦУ не зайде до престолу в церкві.

 

Моравський додав, що не зміг розпочати обряд, оскільки в храмі була зачинена Царська брама, а настоятель церкви відкрити її відмовився, у зв'язку з чим почався конфлікт. Військовослужбовця поховали, проте після інциденту частина жителів села вирішила ініціювати збори щодо переходу храму з УПЦ МП до ПЦУ. 

 

Як повідомляла УМ,  22 листопада у Києво- Печерську Лавру прийшла з обшуком СБУ. Там шукають диверсантів та зброю.

 

СБУ проводять обшуки та контррозвідувальні заходи у Корецькому Свято-Троїцькому жіночому монастирі, що в місті Корець на Рівненщині

 

Також представники СБУ завітали з тією ж метою до жіночого монастиря на честь Волинської ікони Божої Матері (село Серники Зарічненського району) та на території приміщень Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ.