Ветеран Роман Кашпур боронить Україну з протезом

18:40, 20.09.2022
Ветеран Роман Кашпур боронить Україну з протезом

Роман Кашпур попри протез на нозі знову в строю і боронить рідну Україну від ворога (Фото: Суспільне)

Роман Кашпур, який родом з Хмільника Вінницької області з протезом боронить Україну на Харківському напрямку.

 

Захищати Україну чоловік пішов ще у 2016 році добровольцем, а через рік підписав контракт зі ЗСУ. Проте поблизу Марʼянки захисник втратив частину ноги, наступивши  на протипіхотну міну.

 

Як інформує Україна молода, про це передає «Суспільне»

 

Психологічно до такого чоловік був готовий ще з перших днів на фронті. Мовляв, тому й не було депресії. Після травми ноги Роман познайомився з Юлією - дружиною. У 2019 році жінка прийшла розрадити бійця по проханню його командира. За її словами, таких хворих вона ще не бачила.

 

«Прийшла до Роми, а він якраз з реанімації. Після ампутації його перевели в палату. Він лежав із посмішкою. Каже, що тепер буде залізним Скіфом»,- розповіла дружина захисника Юлія Кашпур.

 

 

Юлія волонтерить з 2014 року. Сама харківʼянка. З Романом спершу дружили, а потім він запропонував бути разом.

 

Через дев’ять місяців після втрати кінцівки Роман вирішив взяти участь у “Іграх героїв”. Два роки поспіль перемагав. А саме: 2020 року в категорії профі - кросфіт, а 2021 - кросфіт та підтягування. Цьогоріч на протезі чоловік встановив рекорд України на Чугуївському аеродромі: 5,5 метрів за 50 секунд протягнув на собі “Ан-26” вагою 17 тонн.

 

 

24 лютого війна застала родину Кашпорів  у Харкові. Добу вони добиралися до Хмільника. А потім Роман пішов на війну. Юлія каже, що навіть не намагалася зупинити чоловіка. І те, що він на протезі - не аргумент.

 

«Ти просто розумієш, що ти маєш бути там. По-іншому ніяк. Тому стримувати Рому було безглуздо»,- розповіла Юлія Кашпрук.

 

 

До Харкова Роман повернувся 1 березня на непристосованому протезі,де провоював пів року. Там чоловік стояв на обороні Салтівки, де кожен день, закарбувався на все життя.

 

«Був вихід в сіру зону. Там не один я такий на протезі. Наше завдання було виявити ворожий танк, який постійно обстрілював Салтівку, і знешкодити. Потрібно памʼятати, що Україна до цього часу існує, живе і бореться, завдяки людському потенціалу. Це єдине, що призведе до перемоги»,- наголосив Роман Кашпрук.

 

Патріотами Роман та Юлія виховують й своїх синів та ще змалку прививають любов до рідної країни. Мовляв, діти такою мають любити і готові боронити Україну від ворогів.

 

Як повідомляла УМ, українська парамедикиня Катерина Поліщук з позивним Пташка, яка наразі перебуває у полоні у окупантів, гідно тримається на допиті у російських окупантів.