Північний схід Харківщини повністю деокуповано

23:29, 12.09.2022
Північний схід Харківщини повністю деокуповано

Харківщина вітає визволителів ЗСУ. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Захисники України звільнили та зачистили весь північний схід Харківської області, від селища Веселе до міста Вовчанськ.

 

Це було зроблено силами ССО "Азов Харків" та 14-ї ОМБр імені князя Романа Великого.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє ССО "Азов Харків" у Telegram.

 

«Повна деокупація районів Тернова, Варварівка, Ізбицьке, Стариця. Взято під контроль державний кордон», - йдеться у повідомленні.

 

 Військові пообіцяли розповісти деталі щодо деокупації згодом.

 

Водночас, глава Офісу Президента Андрій Єрмак також підтвердив інформацію, що Збройні сили України вийшли на кордон із росією у Харківській області в районі села Тернова.

 

У своєму Telegram-каналі Єрмак опублікував відео бійця з 14-ї окремої механізованої бригади, який встановлює прапор на вишці у селі.

 

На звільнених територіях фіксують і факти нелюдських злочинів російських варварів: в  селі Залізничне Чкаловської територіальної громади Харківської області українські правоохоронці виявили тіла мирних мешканців зі слідами катувань.

 

Так, Харківська обласна прокуратура повідомляє: «Після деокупації с. Залізничне Чкаловської територіальної громади Чугуївського району Харківської області місцеві мешканці звернулись до правоохоронців та повідомили про те, що військовослужбовці рф вбили їх односельчан.

 

11 вересня правоохоронці виявили чотири трупи. У всіх них — сліди катувань. Троє з них поховані на території домоволодінь, ще один був закопаний на території асфальтного заводу навпроти залізничного вокзалу с. Залізничне».

 

За попередньою версію слідства, потерпілих вбили російські військові, коли окупували вказаний населений пункт. Наразі трупи направлено для проведення судово-медичної експертизи.

 

Розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

 

 

Зауважимо, що протягом 6-11 вересня Збройні Сили України знищили ворожої техніки на суму 670 млн доларів, значну частину якої було знищено у ході контрнаступу на Харківщині.

 

Відповідну оцінку надає український Forbes з огляду на дані, надані Генеральним штабом ЗСУ.

 

Так, за даними Генштабу, в цей період було знищено 2850 окупантів та 590 одиниць техніки. Значну частину техніки було знищено в ході контрнаступу на Харківщині, проте яку саме достеменно встановити важко.

 

Втрати противника становили 86 танків та 158 бойових броньованих машин, 106 артилерійських систем, 159 автомобілів та 46 одиниць іншої техніки.

 

 

Найдорожча втрата противника – комплекс радіоелектронної боротьби "Москва-1" (57 млн доларів), який було знищено в Запорізькій області. На Харківщині ж окупанти втратили винищувач-бомбардувальник Су-34 (36 млн дол) та контрбатарейну радіолокаційну систему "Зоопарк-1М" (25 млн дол).

 

Не всю втрачену росіянами техніку знищено. За даними аналітичного проєкту Oryx, з 6 по 10 вересня українські військові захопили 129 одиниць техніки, яку Forbes оцінює у 104 млн доларів, зокрема – дев’ять гаубиць Мста-С та Мста-Б на суму понад 43 млн дол.

 

Як повідомляла «УМ», на окремих ділянках фронту захисники України вийшли до державного кордону з росією.

 

Нагадаємо, Збройні сили продовжують операцію проти російських загарбників на Донеччині.

 

На Луганщині також почалася зачистка перших звільнених населених пунктів.