Зеленський розгляне третю петицію про дозвіл на виїзд за кордон небоєздатних чоловіків

19:04, 03.08.2022
Зеленський розгляне третю петицію про дозвіл на виїзд за кордон небоєздатних чоловіків

Скільки чоловіків в Україні пройшли військову підготовку? (facebook.com/KyivMTCK)

Вже третя електронна петиція з проханням зняти обмеження на виїзд чоловіків за кордон під час війни набрала понад 27 тисяч голосів (для розгляду президентом необхідно 25 тисяч).

 

Як інформує Україна молода, йдеться про петицію громадянки Юлії Булавіної, зареєстровану наприкінці травня.

 

Авторка звернення вважає, що "воювати мають боєздатні люди". І просить президента дозволити виїзд чоловікам 18-60 років без військового досвіду, а також обмежено придатним до служби.

 

Пані Булавіна пише, що після 24 лютого в Україну повернулися понад 110 тисяч чоловіків, до територіальної оборони записалися понад 100 тисяч добровольців, а до Інтернаціонального легіону – 20 тисяч бійців.

 

Також особовий склад ЗСУ налічує понад 230 тисяч людей, а МВС – понад 165 тисяч.

 

Відтак, пані Булавіна робить висновок, що в Україні уже нібито є 625 тисяч підготовлених людей, "абсолютна більшість з яких пройшли відповідне навчання, вміють поводитися зі зброєю, мають відповідний рівень фізичної та психічної підготовки".

 

«Ми ж маємо безліч айті-, соц-, креативних-, технічних- та інших фахівців, що можуть воювати на інформаційному фронті та бути більш корисними працюючи за кордоном, допомагаючи нашим біженцям і підтримуючи армію заробленими коштами», переконана авторка петиції.

 

На її думку, впровадження обмежень на виїзд окремих категорій громадян з території України "нагадує радянські практики, від яких наша країна поступово позбавляється".

 

Зауважимо, раніше українці уже створювали дві подібні петиції: 18 травня і 27 червня.

 

Зокрема, Олександр Гуміров просив зняти заборону на виїзд чоловікам призовного віку та запровадити пріоритет призову добровольців під час мобілізації.

 

А Тарас Никифорчук просив зняти будь-які обмеження на виїзд для усіх без винятку.

 

Усі ці звернення набрали необхідну кількість голосів. У відповідь президент зазначив, що захист держави – це конституційний обов’язок громадянина.

 

Володимир Зеленський додав, що такі петиції мають адресуватися не йому, а батькам полеглих воїнів.

 

Як повідомляла «УМ», днями глава держави доручив керівництву уряду перевірити законність вручення повісток на вулиці.