Студентка Данута Передня засуджена у Білорусі до 6,5 років за репост про злочинну війну в Україні

14:21, 06.07.2022
Студентка Данута Передня засуджена у Білорусі до 6,5 років за репост про злочинну війну в Україні

Дануту Передню ув’язнили на 6,5 років за репост публікації про злочини війни в Україні збоку рф та рб

У білорусі студентка Данута Передня потрапила за грати за те, що зробила репост у соцмережах публікації із засудженням агресії РФ проти України. Силовики Білорусі внесли дівчину до переліку осіб, «причетних до терористичної діяльності».
 
Як інформує Україна молода,про це повідомляє правозахисна організаціяMAYDAY.
 
Кримінальне переслідування студентки розпочалося після того, як 27 лютого вона перепостила в один із місцевих чатів текст, у якому в різкій формі критикувалися дії володимира путіна та олександра лукашенка щодо розв'язання війни в Україні. 
 
Також там був заклик до вуличних протестів і констатувалася відсутність перспектив у білоруської армії у разі її прямої залученості до війни.
 
Зазначається, що суд Кіровського району оголосив вирок 1 липня. 20-річну дівчину звинуватили у діях, спрямованих на заподіяння шкоди національним інтересам Республіки Білорусь (ч. 3 ст. 361 КК РБ) та образі Лукашенка (ч. 1 ст. 368 КК РБ).
 
До цього КДБ Білорусі внесло студентку до списку «осіб, причетних до терористичної діяльності».
Після порушення кримінального провадження Дануту відрахували з вищого навчального закладу. 
 
Тепер дівчина відбуватиме  6,5 років колонії загального режиму.
 
Як повідомляла УМ, у Білорусі "Спілка матерів" ініціювала акцію проти війни: жінки кладуть іграшки на видноті, супроводжуючи їх своїми поглядами на війну: "Під бомби нехай йдуть Лукавого сини"
 
Читайте також: суд передмістя Риги присудив пенсіонеру умовне позбавлення волі на строк три місяці й один день із випробувальним строком у шість місяців за розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Засуджений був покараний за коментар в інтернеті, де він побажав Росії "успішного знищення" українців.