Юлія Паєвська «Тайра» рветься на «нуль» і обіцяє більше ніколи не потрапляти у полон

12:08, 02.07.2022
Юлія Паєвська «Тайра» рветься на «нуль» і обіцяє більше ніколи не потрапляти у полон

Юлія Паєвська Тайра у Маріуполі до полону. (facebook.com/julia.paevska)

Відома українська волонтерка та парамедик Юлія Паєвська «Тайра», яка нещодавно була звільнена з полону, вже рветься на передову (на «нуль») допомагати хлопцям і запевняє, що вже ніколи не потрапить у полон до ворога.

 

За її словами, російські окупанти тримали її у Донецькому СІЗО у маленькій камері разом із ще 21 жінкою.

 

Як інформує Україна молода, про все це Юлія Паєвська розповіла в інтерв'ю Deutsche Welle.

 

«Звісно, я рвуся на «нуль». Я дуже переймаюся за хлопців і я знаю, що якщо буду на лінії, то відсоток врятованих буде вищим. Тому чудові, навчені медики, але медиків багато не буває. Наразі в мене є місія, яку я маю виконати, а вже потім буду повертатися на фронт, якщо ми до того часу не переможемо. Бо я щиро вірю у нашу перемогу!», - каже волонтерка.

 

І додала: «Тілесні рани загоюються, але не у всіх. Є речі про які я не можу казати. Але моральний стан жахливий, тому що більшість полонених не пройшли психологічну підготовку. Я хочу розробити інструкцію для полонених – як поводитися, про що думати – як для цивільних, так і військових».

 

На її думку, полон змінює свідомість кожної людини, корегує її ставлення до суспільства та до себе.

 

«Що стосується мене, то, звісно, це новий етап життя. Я змінилася, я отримала досвід, який є абсолютно безцінним, хоча я отримала його дуже дорогою ціною. Я більше ніколи не потраплю у полон, це сто процентів! І нікому не раджу туди потрапляти. Це новий етап і зараз я думаю, чим займатися далі, бо в мене нині дуже багато можливостей», - додала парамедик.

 

Вона також уточнила, що фізично і морально витримати умови полону їй допомогло багаторічна практика східних бойових мистецтв, йога, а також те, що вона перебувала у гарній фізичній формі, бо до вторгнення активно готувалася до участі у Invictus Games ("Ігри нескорених").

 

                                                           Після полону Тайра важить лише 50 кг.

 

Пані Паєвська також повідомила, що останнім часом її тримали у Донецькому СІЗО, де залишилося дуже багато наших полонених. Серед них і медик на 7-му місяці вагітності!

 

«Ставлення жахливе. Годують більш-менш, померти з голоду не вдасться. Але в останній тиждень нам навіть мила не дали. У камері 22 жінки, камера три на шість метрів, десять ліжок. Інші також не мали жодної інформації про сім'ї та дітей. Їхній психологічний стан був просто жахливим, але більшість із них трималися дуже гідно.

 

Це були українки з лав Збройних сил та Нацгвардії, там були дівчата з "Азова", і були також цивільні. Там діє система "фільтрації", тобто вони беруть держслужбовців та перевіряють на співпрацю з «окупаційними військами», - розповіла керівниця підрозділу волонтерів-парамедиків «Янголи Тайри».

 

При цьому, окупанти звинуватили її за "розстрільною" статею: "Я була дуже здивована. Я казала, що я виконувала свою присягу, я давала присягу народу України та діяла на території своєї держави, у Маріуполі. На що вони говорили, що то була територія "ДНР".

 

Також загарбники казали їй, що вона уже мрець і їй краще накласти на себе руки.

 

Нині на волі, парамедик вважає, що у першу чергу потрібно звільняти з полону поранених та жінок.

 

Як повідомляла «УМ», російські окупанти взяли у полон «Тайру» в середині березня в Маріуполі.

 

17 червня стало відомо, що Юлію Паєвську звільнили з полону, де вона перебувала три місяці.