Мерія Львова заборонила діяльність Московського патріархату

14:55, 30.06.2022
Мерія Львова заборонила діяльність Московського патріархату

У Львові тепер не буде православних церков московського патріархату

Заборонити на території Львівської територіальної громади діяльність української православної церкви московського патріархату (УПЦ МП), а також релігійної секти «догналітів»— таке рішення ухвалили депутати Львівської міської ради.
 
Їх визнано загрозою національної безпеки України.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє депутат міськради Юрій Ломага у Facebook.
 
Він зазначив, що діяльність цих структур має відверто антидержавний та антиукраїнський характер.
 
«Враховуючи факти, які відбулись на території Львівської міської територіальної громади, свідому та відкриту спекуляцію на релігійних віруваннях наших громадян з боку російських окупантів, зокрема, що стосується діяльності на території України УПЦ МП та Української правовірної греко-католицької Церкви "Група Догнала", яка призводить до штучного протистояння і розколу українського суспільства на релігійній основі, з метою консолідації українського народу, ми ухвалили відповідне рішення».
 
Рішення ухвалили на закритому засіданні міськради. 
 
Як відомо, депутати звернулись до Верховної Ради з вимогою поширити цю заборону на всю Україну, а парафіянам московського патріархату дали 14 днів на перехід до Православної церкви України.
 
Раніше рішення про заборону УПЦ МП ухвалила Львівська районна рада, але тоді депутати пояснили, що для його втілення потрібен окремий закон.
 
З початком вторгнення військ росії деякі представники УПЦ МП почали співпрацювати з окупантами та допомогати їм.
 
30 березня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про заборону московського патріархату (МП) на території України. У деяких містах заборонили московський патріархат на місцевому рівні.
 
27 травня Собор УПЦ московського патріархату ухвалив рішення про повну самостійність і незалежність їхньої церкви від російської. Священники також засудили війну та висловили незгоду з позицією патріарха Кирила, який цю війну підтримує. У відповідь російська православна церква провела Синод з цього приводу. В УПЦ МП відібрали єпархії в окупованому Криму.
 
Як повідомляла УМ, предстоятель Православної церкви України Епіфаній закликав усі православні церкви світу покарати Гундяєва—керівника Російської православної церкви Кирила, оскільки він є одним із творців «русского міра» та підтримує російську агресію в Україні.