У Маріуполі зрадники-поліцейські пішли на співпрацю з окупантами

15:54, 03.06.2022
У Маріуполі зрадники-поліцейські пішли на співпрацю з окупантами

Захоплена будівля ГУНП на проспекті Нахімова в Маріуполі.

Співробітники Нацполіції в Маріуполі переходять на бік рашистів і співпрацюють з ними. 
 
Як інформує Україна молода, про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.
 
Андрющенко виклав відео, як працівники Нацполіції в Донецькій області переходять на службу до окупантів. При цьому він зазначив, що зрадники зробили це добровільно.
 
«МерZота найвищого рівня. Поліцейські. Співробітники поліції Маріуполя та Донецької області в момент переходу на співпрацю з ворогом. Самостійно. Зрадивши присязі, людям, країні та місту. Мерзота. Сподіваюся, що при деблокуванні Маріуполя кожен з них опиниться на передовій і відвідає потойбічне життя набагато швидше справедливого суду. Сволоти»,- підсумував Андрющенко.

У мережу окупанти виклали відео, де записані короткі інтерв’ю із співробітниками  Національної поліції, які працювали в Маріуполі. Вони стоять у черзі, щоб перейти на бік окупантів і розпочати роботу.
 
Деякі співробітники демонструють відверте нерозуміння і байдужість до того, що відбувається в їх країні, а такого поняття, як присяга, для деяких взагалі не існує.
Наприклад, молода жінка говорить, що вона залишається, бо у неї квартира, і хоче працювати до пенсії. Інші співробітники жаліються, що їх всіх покинули. Не евакуювали, не розказали, куди треба їхати і що робити.
 
Серед колишніх очільників Нацполу Донеччини відреагував лише В’ячеслав Аброськін. Він написав ось що: 
 
«Дивлюся це відео і мені становиться соромно, соромно за  частину рядового  складу поліції, соромно за колишніх міліціантів, які перейшли на бік окупантів, але більше всього мені соромно за керівний склад ГУНП Донецької області, який втік 25.02., кинув свій особовий склад.
 
Дивлюся на будівлю ГУНП на проспекті Нахімова і думаю — я створив його, там моє життя під час війни 2014-2018 рр., там кожен стілець в залі підібраний мною, двері, вікна, дерева, ковані вироби— все це я робив для них. Вони кинули все, але головне,  вони зрадили звичайних маріупольців. 
 
Нема вибачення ні тим, хто перейшов на бік окупантів, ні тим, хто все кинув», - написав Аброськін. 
 
Голова Нацполіції Ігор Клименко у інтерв’ю журналістам повідомив, що усі поліцейські, які залишилися на окупованих територіях, звільнені з лав Нацполіції, їм не платять зарплату.
 
«Так, зараз на окупованих територіях залишилася незначна кількість колишніх працівників поліції. Мною особисто було підписано наказ, який вимагав, відповідно до оперативної і військової обстановки, прибути у визначений час до місць дислокації.
 
Наприклад, потрібно було прибути в місто Запоріжжя працівникам із Мелітополя і Бердянська. Те саме стосувалося Херсону, районів Луганської чи Харківської області. Ті, хто до цього часу в установлений термін не прибув до місць дислокації, всі були звільнені з Національної поліції.
Ми їм не виплачували зарплату і так далі.
 
Серед них, і це варто визнати, є люди, які перейшли на сторону ворога і працюють не тільки в місцевій поліції, а просто в органах окупаційної влади того чи іншого регіону. Чи це велика кількість? Порахуйте самі: із загальної штатної чисельності в 130 тисяч у нас нині є понад 60 підозр колишнім поліцейським за співпрацю з ворогом»,— зазначив Ігор Клименко.
 
Він наголосив, що частина працівників, які не вийшли, написали рапорти, що з об’єктивних причин не можуть вийти з цієї території – це хворі родичі, за станом здоров’я і так далі.
 
Внутрішня безпека Нацполіції наразі відслідковує зрадників.
 
Раніше Віце-прем’єр-міністерка Ірина Верещук порадила мешканцям захоплених  територій України за можливості виїхати в безпеку на території, підконтрольні українському урядові і не брати російське громадянство.
 
Як повідомляла УМ, гауляйтерка Мелітополя Галина Данильченко уже не рада посаді і  хоче відмовитися очолювати  військово-цивільної адміністрації. Жінка не на жарт налякана і боїться за своє життя через вибух поблизу будинку губернатора — колаборанта Балицького.