ПЦУ просить уряд передати їй храм Києво-Печерської лаври

01:03, 24.05.2022
ПЦУ просить уряд передати їй храм Києво-Печерської лаври

Засідання ієрархів відбулося у Синодальній залі Митрополичого дому – Резиденції Предстоятеля ПЦУ. (Фото ПЦУ)

Священний Синод Православної церкви України доручив митрополиту Київському і всієї України Епіфанію звернутися до Кабміну з проханням передати один із храмів Верхньої Лаври та окремі її приміщення у користування Помісній церкві.

 

Як інформує Україна молода, відповідне рішення було ухвалено під час засідання Синоду ПЦУ в понеділок.

 

Засідання ієрархів відбулося у Синодальній залі Митрополичого дому – Резиденції Предстоятеля ПЦУ при Михайлівському Золотоверхому кафедральному соборі.

 

«Враховуючи особливе значення Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, як святині всеукраїнського та світового значення, з метою подолання наслідків неканонічного підпорядкування цього монастиря владі московського патріархату, на пропозицію Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, Синод вирішив утворити у складі релігійного об’єднання Української Православної Церкви (Православної Церкви України) релігійну організацію «Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра (чоловічий монастир) Української Православної Церкви (Православної Церкви України)», затвердив її Статут та визначив, що вона має безпосереднє пряме підпорядкування Предстоятелю Православної Церкви, як своєму Священноархімандриту (настоятелю)», - йдеться в повідомленні.

 

 

Синод також просив Предстоятеля звернутися до Кабінету Міністрів з клопотанням про передачу одного з храмів Верхньої Лаври та окремих її приміщень у користування для звершення богослужінь і ведення монастирської діяльності ПЦУ.

 

 

Як повідомляла «УМ», за час повномасштабної війни понад 200 релігійних громад у 15 областях України і Києві оголосили про вихід з РПЦ в Україні (так званого московського патріахату).

 

У низці населених пунктів місцева влада оголосила про заборону діяльності церков РПЦ.