Харків розірвав побратимські відносини з п'ятьма містами рф

16:11, 11.05.2022
Харків розірвав побратимські відносини з п'ятьма містами рф

Харків більше не має міст - побратимів у росії та змінив назви вулиць, пов’язаних із країною- агресоркою

Бєлгород, Москва, Нижній Новгород, Новосибірськ та Санкт-Петербург тепер не побратими Харкова: міськрада в односторонньому порядку розірвала побратимські відносини з цими російськими містами.
 
Також у місті змінено назви чотирьох топонімів, пов'язаних із країною-агресором.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомила Харківська міська рада  в Фейсбуку.
 
Відповідне рішення було прийнято сьогодні, 11 травня, на позачерговій сесії Харківської міської ради. Участь у ньому взяли 75 депутатів.
 


Як зазначив Харківський міський голова Ігор Терехов, з огляду на те, що збройна агресія Російської Федерації призвела до людських страждань та значних руйнувань, у міста Харкова не може бути побратимів серед російських міст.


 
"Ще в перші дні війни я дав доручення прибрати з сайту міськради усі російські міста-партнери Харкова. Бо не може у нас бути побратимських відносин з людьми, котрі вбивають українців та знищують нашу Батьківщину. Тому я пропоную сьогодні розірвати ці відносини. Таких міст-побратимів у Харкова бути не може",—підкреслив Ігор Терехов.


 
Зазначимо, рішення про розірвання побратимських відносин з містами країни-агресора було прийнято одноголосно. 
 
Окрім цього у на сесії міської ради рішення змінити у Харкові назви чотирьох топонімів, пов'язаних із країною-агресором.
 
Так, проспект Московський перейменували на проспект Героїв Харкова, узвіз Білгородський – на вул. Героїв рятувальників, Білгородське шосе – на Харківське шосе, а район Московський – на район Салтівський.
 
Як зазначив Харківський міський голова Ігор Терехов, сьогодні депутати перейменували назви лише декілька знакових для харків’ян місць, втім топонімів, пов’язаних з РФ, у Харкові значно більше. 
 
«У нас сьогодні дійсно дуже багато назв вулиць, пов’язаних з країною-агресором. Тому я пропоную на наступну сесію підготувати перелік топонімів, які підлягатимуть  перейменуванню. І тоді ми врахуємо і Маріуполь, і багато інших міст, які було зруйновано російським агресором, в яких загинули славні воїни ЗСУ та мирні жителі. Я впевнений, що у нас вистачить і вулиць, і провулків, і шкіл для їх перейменування на честь героїв, які віддали своє життя за незалежність України», - наголосив Ігор Терехов.
 
Як повідомляла УМ, у Києві відбулася дерусифікації  п'ятьох столичних станцій метрополітену.  Станції  «Мінська», «Героїв Дніпра», «Берестейська», «Дружби народів» та «Площа Льва Толстого» отримають назви Бучанська, Василя Стуса, Героїв України, Варшавська, Ботанічна.