«Прямий», «Еспресо» і «5 канал» відключили на вимогу РНБО – Держспецзв’язку

17:38, 09.05.2022
«Прямий», «Еспресо» і «5 канал» відключили на вимогу РНБО – Держспецзв’язку

Держспецзвязку повідомила, що вимкнення каналів— це виконання рішення РНБО

Влада відключила телеканали "Еспресо", "5" і "Прямий" від цифрового ефіру ще у березні.
 
Після чого видання «Детектор медіа» надіслало запит до Держспецзвязку, в якому поцікавилося: хто конкретно прийняв рішення про відключення цифрового ефіру трьох каналів і як це рішення мотивоване.
 
Як інформує Україна молода, про це йдеться у відповіді Державної служби спеціального зв’язку і захисту інформації на запит журналістів "Детектор медіа"
 
Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України відповіла на запит «Детектора медіа» щодо причин вимкнення цифрового ефіру телеканалів «Еспресо», Прямого і 5 каналу. У службі пояснили, що причина вимкнення каналів — виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України про трансляцію спільного марафону.
 
«На початку березня РНБО ухвалила рішення про трансляцію телемарафону "Єдині новини" (рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 березня 2022 року "Щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану", введене в дію Указом Президента України від 19.03.2022 № 152). 
 
Мета цього рішення – забезпечити людей доступом до правдивої, об’єктивної та перевіреної офіційної інформації про перебіг війни та ситуацію в країні. Доступ до цього телемарафону мали і мають всі канали будь-якої форми власності. Концерн виконує це рішення: на всіх наявних частотах мовлення відповідно до встановленого графіку мовлення триває трансляція телемарафону "Єдині новини».
 
Як відомо, журналісти надіслали запит 4 квітня, а відповідь отримали 9 травня. Вони запитали у Держспецзв’язку, хто конкретно ухвалив рішення про відключення телеканалів із цифрового ефіру, та чим мотивували таке рішення.
 
У відповіді на запит Держспецзв’язку повідомили, що частина актів, які ухвалює державний Концерн РРТ має обмежений доступ у зв’язку з положеннями воєнного стану.
 
"Детектор медіа" також 16 квітня звернулися із запитами до Національної ради з питань телебачення й радіомовлення та Міністерства культури й інформаційної політики. Станом на 9 травня, редакція відповіді не отримала.
 
Як відомо, 4 квітня керівництво телеканалів "Прямий", "5" та "Еспресо" заявили, що їх відключили від цифрового мовлення. Представники телеканалів звернулися до президента Володимира Зеленського, Служби безпеки та Нацради з питань телебачення й радіомовлення. На їхню думку, олігарх Ігор Коломойський прагне в умовах воєнного стану позбутися конкурентів.

Заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко стверджував, що телеканали відключили, бо вони, мовляв, не виконували домовленість транслювати цілодобово всеукраїнський марафон новин.
 
Як повідомляла УМ, після відключення з етеру трьох опозиційних телеканалів - "5 каналу", "Прямого" та "Еспресо" відомий журналіст Юрій Бутусов зазначив, що обмеження свободи слова відносно медіа - це зневага до всіх українців. Він наголосив, що замість озброєння та мобілізації, Офіс Президента витрачає час на зведення політичних рахунків.