Поминальні дні: ДСНС закликає українців бути пильними

08:16, 01.05.2022
Поминальні дні: ДСНС закликає українців бути пильними

Рятувальники закликають українців утриматись від відвідування місць поховань на Радуницю (facebook.com/MNS.GOV.UA)

Традиційно після Великодня християни вшановують пам’ять померлих родичів та близьких, відвідуючи кладовища.

 

Втім, цього року, в умовах війни з підступним споконвічним ворогом українцям варто бути вкрай пильними і обережними.

 

Як інформує Україна молода, на цьому наголошують у Державній службі України з надзвичайних ситуацій.

 

Так, рятувальники закликають українців утриматись від відвідування місць поховань на Радуницю! 

 

«Пам’ятати про своїх близьких, котрих вже немає з нами, святий обов’язок кожного! Але сьогодні, коли росія йде на все, аби збільшити кількість загиблих серед цивільного населення, варто подбати  про безпеку живих! Залиштеся вдома, запаліть свічку, помоліться за душі померлих і ваші молитви буде почуто», - йдеться у повідомленні ДСНС.

 

Відтак, Служба порятунку застерігає:

 

- пам’ятайте про небезпеку мінування, особливо на територіях, де ведуться або велись активні бойові дії (можуть залишатися снаряди, що не розірвалися, розтяжки тощо);

- не створюйте скупчення на цвинтарях або в храмах;

- не влаштовуйте на кладовищі застілля, не вживайте алкогольні напої, адже в країні триває війна, тож варто завжди бути насторожі;

- будьте уважними та не втрачайте пильність;

- слідкуйте за новинами, заявами і рекомендаціями військових адміністрацій у вашому населеному пункті, щоб володіти інформацією про безпекову ситуацію у вашому місті, селищі чи селі;

- дотримуйтеся правил пожежної безпеки, використовуючи джерела відкритого вогню;

- слідкуйте за своїми дітьми, говоріть з ними про небезпеки сьогодення та навчайте життєвонеобхідним правилам;

- у випадку пожежі чи виявлення вибухонебезпечних предметів - телефонуйте за номером 101!

 

 

Зауважимо, що Проводи – або Гробки, Дарна неділя, Могилки, Опроводи, Провідна неділя, Радониця, Радовниця, Радуниця, Родичі, Томина неділя, Хомина неділя – традиційні громадські поминки, що найчастіше припадають на першу після Великодня неділю й на наступні за нею кілька днів.

 

Хомина неділя названа на честь невіруючого апостола Фоми (Хоми, Томи), який не повірив, що Христос воскрес, поки не побачив і не переконався особисто. Тільки після цього апостол навернувся і став великим проповідником та загинув мученицькою смертю за віру в Індії. 

 

Гробки в Україні цього року припадають на 3 травня, хоча в різних регіонах нашої країни є свої традиції. Рахується це так: від Великодня повинно пройти 8 днів, на 9-й і відзначають Радоницю, або проводи. Проте люди найчастіше приходять пом'янути померлих на вихідні, тому цього року проводи будуть проходити у різних куточках України вже починаючи з 30 квітня та 1 травня.

 

Традиція Радониці (або Радовниці) походить ще з доби язичництва та пов'язана з культом предків. Це слово означає "весняна радість". Наші предки вірили, що мерці радіють, коли їх поминають добрим словом, не забувають про них. Після впровадження християнства язичницькі вірування переплелися з релігією, і поминальні дні після Великодня стали відзначати тоді, коли раніше святкували Радоницю. Але будь-які радощі і веселощі в цей день жорстко засуджуються християнством.

 

 

ПОМИНАЛЬНІ ДНІ: ТРАДИЦІЇ

 

На Радоницю не прийнято було сумувати за померлими. Навпаки, варто було радіти, що про них пам'ятають живі.

 

У християнстві також варто радіти, що Христос Воскрес, і життя перемогло смерть, але робити це варто більш стримано. Без гучних святкувань і веселощів. На поминки вшановують пам'ять померлих візитом на їхню могилу, яку варто завчасно прибрати. Біля могили залишають освячену паску і крашанки, запалюють свічку.

 

На Гробки є такі обмеження щодо дій людей, які вшановують пам'ять померлих:

 

Не бажано поминати померлих спиртними напоями.

Не можна прати, шити, прибирати, виконувати фізичну роботу.

Не можна саджати город.

Не можна сваритися, кричати.

 

У ПЦУ також вважають, що не варто йти на цвинтар під час війни саме в поминальний день, для уникнення масового скупчення людей через ризик бомбардувань. Краще прийти на могилу в інший день. Особливо враховуючи, що, по суті, весь другий тиждень після Великодня є поминальним. Також на поминки варто відвідати церкву, замовити панахиду, помолитися про душі померлих.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усипальниця Розумовського: у Батурині відмовили УПЦ МП в оренді Воскресенської церкви