У Бучі росіяни вбили кожного п'ятого під час окупації – Анатолій Федорук

12:42, 18.04.2022
У Бучі росіяни вбили кожного п'ятого під час окупації – Анатолій Федорук

Світлина чоловіка з відкритими очима — одна з найпереконливіших і найтривожніших фотографій Бучі. (Фото агентства ZUMA Press)

Російські війська вбили кожного п'ятого мешканця, що залишився в місті Буча під час окупації.

 

Такими є підрахунки місцевої влади в ході ексгумації тіл жертв росіян, яка ще триває.

 

Як інформує Україна молода, про це в мер Бучі Анатолій Федорук в ефірі українського телебачення у понеділок.

 

«Ми в Бучі порахували: убитий кожен п'ятий з числа тих, хто залишався в місті під окупантами. І я особисто, як і тисячі моїх співгромадян, відчуваю ненависть до тих, хто катував і вбивав мирних бучанців», – сказав міський голова.

 

За його словами, у місті Буча та в сусідньому селищі Ворзель зафіксували особливо тяжкі злочини проти цивільних.

 

«Особливо тяжкі злочини - це групові зґвалтування і вбивства дітей. Вони також були і в Бучі, і в Ворзелі. Як би не було важко, потрібно говорити про це і російською мовою. Нехай російські матері чують, що зробили в Бучі їхні діти», – додав пан Федорук.

 

Він також повідомив, що зафіксовано навіть згвалтування чоловіка, внаслідок якого той помер.

 

Водночас Бучанська міська рада оприлюднила фото агентства ZUMA Press, яке колумніст The New York Times Девід Х'юм Кеннерлі вважає найсильнішою з усього побаченого ним на цю тему.

 

«Це світлина чоловіка з відкритими очима — одна з найпереконливіших і найтривожніших фотографій Бучі. Це дуже особистий та загадковий образ смерті, і я ніколи не зустрічав нічого подібного. Що бачив цей чоловік у момент своєї смерті? Що б це не було, в очах залишилася його рішучість», – пише Кеннерлі, передає Бучанська міськрада.

 

Нагадаємо, розгромлені російські війська втекли з Бучі наприкінці березня, залишивши після себе десятки розстріляних містян просто на вулицях.

 

Сотні вбитих українців були поховані на місцевому кладовищі. Знайдено десятки виритих братських могил.

 

Судмедексперти документують свідчення тортур, зґвалтування, розстрілів, мародерства та інших звірств, вичнених російськими окупантами. Крім українських фахівців працюють і жандарми-криміналісти з Франції.

 

Як повідомляла «УМ», українська влада наполягає, що звірства росіян у містах під Києвом є незаперечним доказом здійснення росією геноциду щодо українців.

 

Точна кількість убитих і закатованих наразі невідома, триває розчищення Бучі від мін, ексгумація тіл тощо.