Масові звірства на Київщині: на експертизу вивезли 410 тіл цивільних жертв орків

23:30, 03.04.2022
Масові звірства на Київщині: на експертизу вивезли 410 тіл цивільних жертв орків

З території Київщини наразі вивезено 410 тіл вбитих мирних мешканців протягом 1-3 квітня (facebook.com/VenediktovaIryna)

Правоохоронці вивезли на судмедекспертизу 410 тіл вбитих мирних мешканців зі звільнених від окупантів районів Київщини.

 

Наразі тіла жертв нелюдів оглядають судмедексперти для документування злочинів росії.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила Генпрокурор України Ірина Венедіктова у неділю.

 

«В бюро судмедекспертизи постійно чергують прокурори, слідчі та судові експерти для проведення оглядів, розтинів та відбору зразків ДНК.

 

З території Київщини наразі вивезено 410 тіл вбитих мирних мешканців, за 1-3 квітня 140 з них вже оглянуто прокурорами та іншими фахівцями», - поінформувала очільниця Офісу Генпрокурора.

 

За її словами, на звільнених територіях Київщини фіксуються надважливі докази жорстоких воєнних злочинів рф: "Це пекло, яке треба задокументувати, щоб покарати нелюдів".

 

Пані Венедіктова повідомила, що вся звільнена від окупантів територія поділена на квадрати, в кожному з яких працють слідчо-оперативні групи з прокурорів, слідчих та оперативників Нацполу.

 

До цих груп залучають інспекторів-криміналістів, вибухотехніків, кінологів, судово-медичних експертів чи лікарів:

 

"Попереду - завжди ДСНС - вороги замінували міста і села, залишилось багато не здетонованих боєприпасів, вони залишили "розтяжки" навіть на трупах місцевих".

 

Наразі для проведення слідчих дій на території тільки Бучанського району зараз залучено понад 50 співробітників Нацполіції та прокурорів.

 

Аналогічна робота також розгортається у всіх звільнених населених пунктах Київської та Чернігівської області.

 

Надалі Офіс Генпрокурора збільшить чисельність слідчо-оперативних груп.

 

Паралельно відбувається робота з місцевим населенням, пошук свідків, потерпілих, збір фото і відеодоказів.

 

Крім того, Венедіктова попередила "помічників" - там досі небезпечно, велика частина території умисно замінована ворогом, багато боєприпасів не здетонували.

 

 

Водночас Міжнародна правозахисна група Human Rights Watch зібрала близько десятка свідчень про воєнні злочини російських окупантів на захоплених територіях Київщини, Чернігівщини та Харківщини.

 

Про це йдеться у звіті Human Rights Watch з коментарем голови відділу організації в Європі та Центральній Азії Г’ю Вільямсона.

 

За його словами, задокументовані випадки, свідчать про невимовну, зумисну жорстокість й насилля проти українських мирних мешканців.

 

«Будь-хто, хто віддає наказ, навмисно чинить такі дії, сприяє або заохочує до них, відповідальний за воєнні злочини. Командири, які знали про ці воєнні злочини, але не намагались їх зупинити чи покарати винуватців, також несуть відповідальність за воєнні злочини», - йдеться у звіті.

 

Правозахисники поспілкувалися з 10 очевидцями, постраждалими та мешканцями різних населених пунктів згаданих трьох областей. Усі інциденти трапились в проміжку між 27 лютого та 14 березня, коли російські окупанти мали контроль над населеними пунктами.

 

 

Як повідомляла «УМ», міський голова Бучі Анатолій Федорук заявив про звірства, які скоїли в окупованому місті російські військові: у місті виявили братську могилу, де поховали майже 300 людей, по вулицях лежать десятки трупів, деякі із них із зав'язаними руками. На вулицях Бучі також виявили тіла оголених жінок.

 

Президент Франції Еммануель Макрон, побачивши, які звірства чинили в Бучі на Київщині російські окупанти з мирними українцями,  заявив, що влада Кремля повинна відповісти за військові злочини і має бути покарана.